PEŠKOVÁ, L. Objekt metropolitního významu na ulici Benešova v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Boháč, Ivo

Tato práce patří k těm konceptům, které zaujmou až překvapivými možnostmi, které se pro dané území nabízejí. Základním znakem je osobitý nekonvenční koncept, který prezentuje autorčinu odvahu experimentovat a hledat nová nevšední řešení. Je trochu na škodu věci, že šechny části grafických příloh nedokumentují návrh objektu tak přesvědčivě, jako vizualizace. Výsledek ovšem prokazuje jasnou schopnost autorky uplatňovat nové principy urbanismu, architektonické formy a stavební prvky a technologie v souladu s jejich možnostmi. Otázky a náměty k obhajobě: 1) Výrazným charakteristickým prvkem konceptu budovy jsou střešní terasy. Jakou má autorka představu o jejich ztvárnění a především využití – možnosti zapojení do vnějšího veřejného městského prostoru parku na městské okružní třídě?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B 85 Prezentací svých názorů, postojů, schopností a dovedností studentka Lucie Jankových zároveň deklaruje odbornou způsobilost ukončit bakalářský stupeň studia. Určitý stupeň samostatnosti, který byl jedním z výrazných rysů její práce, ovšem zároveň zapříčinil podceněnní časové náročnosti závěrečné fáze práce na projektu, kdy nezbylo dost času na výraznější grafické zpracování některých výkresových částí.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Pospíšil, Zdeněk

Bezesporu zajímavý koncept řešení je v grafických přílohách – např. situaci, pohledech, půdorysech - prezentován poněkud schematicky, práce by zasloužila více času k podrobnějšímu zpracování. Nicméně výsledek hodnotím jako standardní, splňující základní požadavky na závěrečnou bakalářskou práci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Autorka předkládá jeden ze zajímavých možných návrhů zástavby území, kdy mírná změna podmínek zadání – respektive hranic území určeného k zástavbě – přináší zcela nové možnosti prostorového konceptu.
Provozní řešení B Zajímavě rozvíjí variaci na téma kongresového centra. Hodnotu provozně dispozičního řešení či možnost jeho vnímání poněkud snižuje úsporný způsob zákresu do výkresové dokumentace. Architektonická studie by si zasloužila více detailů a podrobností v půdorysných schématech.
Technicko konstrukční řešení D Některé části dokumentace jsou natolik schematické, že snižují možnost relevantně posoudit techicko konstrukční princip návrhu. Řezy objektu například vykazují určité nepřesnosti z hlediska konstrukční logiky stavby – viz. tloušťky konstrukcí stropů a podlah vně na střešních terasách a uvnitř objektu, dále tvary hlavic sloupů, způsob založení objektu, zakreslení obvodového pláště apod.
Architektonické řešení A Nabízí zajímavé řešení hmoty odstupňované terasami, která tak velmi plynule přechází do prostoru velkorysého městského parku – součásti městské okružní třídy. Koncept tak působí jako vzedmutá vlna, která převádí plochu parku do výškové úrovně okolní zástavby.
Formální úroveň D Na jedné straně kladně hodnotím zvolený úhel pohledu pro vizualizaci, která tak jasně dokumentuje základní principy architektonického konceptu. Na straně druhé jsou některé grafické přílohy velmi schematické a podrobností zpracování neodpovídají měřítku.
Navrhovaná známka
C
Body
77

Otázky

eVSKP id 94293