KAŇOVSKÝ, A. Objekt metropolitního významu na ulici Benešova v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Sochor, Jan

Práce Adam Kaňovského trpí neduhem mnoha nejen studentských návrhů, a to je nedostatek času na dopracování. V počátečních fázích autor poměrně dlouho hledal celkový fungující koncept na úrovni urbanistické, a přestože nakonec našel poměrně fungující a jednoduché odpovědi na otázky zadání, na výsledném projektu se chybějící čas v závěru práce viditelně podepsal. Navržený blok je prostorově i provozně v zásadě funkční, ale chtělo by to propracovat všechny jeho aspekty do větší hloubky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B 85 - samostaný, tvůrčí, bylo by asi třeba většího nasazení v počátečních fázích
Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Foretník, Jan

Předložená práce řeší zadané území v souladu se zadáním. Urbanistické řešení je těžko čitelné. Dokumentace vykazuje hrubé nedostatky. Přes výše uvedené výhrady práce splňuje požadavky na bakalářskou práci a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Formální úroveň E Na předložené dokumentaci je patrný nedostatek času před odevzdáním. Zcela chybí podrobnější popisy půdorysů (legendy jsou pouze po jednotlivých funkcích, užitné plochy jsou stejné na 2. a vyšších podlažích, přestože se liší, chybí výškové kóty). Grafická úprava je nesourodá a místy ne zcela přehledná. Jsou špatně přirazeny tloušťky a typy čar (není rozdíl mezi konstrukcí v řezu, v podhledu nebo nad rovinou řezu).
Urbanistické řešení C Student hledal ve svém urbanistickém řešení propojení dvou směrů okružní třídy – rastr Divadelní / Za divadlem / Koliště a směr Benešova / Koliště v místě rušeného odstavného nádraží. Výsledkem jsou dva různě formované bloky, které nejsou úplně přesvědčivé. Roh zkosený Kolištěm u řešeného bloku působí nechtěně, způsobuje problémy i v dispozicích. Nepřesvědčivě je řešen mezilehlý veřejný prostor.
Provozní řešení C Komerční prostory v parteru působí přehuštěným a komplikovaným dojmem. Administrativní prostory jsou řešeny racionálním pětitraktem se zázemím a vertikálními komunikacemi v prostředním traktu. Zvolené řešení však velmi omezuje variabilitu prostoru. Zvolený systém nefunguje ve zkoseném rohu. Z dokumentace není patrný způsob pohybu v garážích, zejména způsob vjezdu a výjezdu. Chybí samostatně odvětrávané předsíňky na WC mužů, komplikovaný přístup do kabinky pro handicapované.
Technicko konstrukční řešení B Konstrukční systém je vzhledem k účelu budovy zvolen vhodně. Ve skladbě S1 je použit asfaltový pás přímo na pěnový polystyren.
Architektonické řešení C Autor se až příliš odkazuje k sousednímu paláci Morava, architektonické řešení mohlo být současnější. Velmi potlačené (na úkor komerčních ploch) jsou vstupy do administrativních částí budovy. Vnitřní atrium by si na úrovni parteru zasloužilo více volného prostoru.
Navrhovaná známka
D
Body
68

Otázky

eVSKP id 94334