ZLÁMAL, F. Objekt metropolitního významu na ulici Benešova v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Pelčák, Petr

Zadání bakalářské práce má název Metropolitní dům a parcela je situována na brněnské okružní třídě. Výchozím bodem pro práci na projektu byl předpoklad, že stávající hlavní železniční nádraží bude odsunuto (například směrem k řece Svratce) a uvolněná plocha po železničním kolejišti s možností odstranit i železniční most přes ulici Koliště se stane novou výzvou pro městské plánování na hranici historického centra Brna. Konkrétní zadání pro metropolitní stavbu je radnice. Široce rozkročený stavební program, který znamená sestěhování všech magistrátních odborů včetně politické reprezentace města ze současných sedmi adres do jednoho místa , je velkým stavebním programem, který klade na bakalářskou práci vysoké požadavky. Student se společně se svými kolegy aktivně podílel na analýze zadávací podkladů a vytvoření základního provozního schématu. Další práce již měla ryze individuální charakter. První etapa koncepčního návrhu se věnovala urbanistickému konceptu a geometrii místa stavby; objekt radnice je umístěn v „kloubu“ městského ringu a tato poloha vyžaduje určitou výjimečnost návrhu. Student vypracoval variantní řešení, která mimo jiné hledala jistou vyváženost mezi velikostí stavby a její přívětivostí pro obyvatele města, resp. uživatele stavby. Téma radnice jako ryze demokratické instituce má vliv i na měřítko stavby a schopnosti architekta vyhnout se stereotypům spojeným s monumentalizujícími koncepty. Výsledná práce je dobře vyváženým návrhem jak s ohledem na urbanistické řešení, tak dispoziční přehlednost až po architektonický výraz stavby; od jejího hmotového řešení k návrhu fasád, vstupů, a ž po architektonický detail.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 95
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Jura, Pavel

Bakalářská práce se – i přes připomínky k urbanistickému řešení – vyznačuje výborným provedením a dokladuje schopnosti autora.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Urbanistické řešení je tradiční, doplňuje blokovou strukturu ringu. Logickým prvkem návrhu je umístění vertikální hmoty věže, která uzavírá prostor a definuje místo vstupu. Ke škodě urbanistického řešení však z pohledu z ul. Benešovy vstup definuje a uzavírá ve prospěch komorního průhledu z ulice Divadelní. K prostoru noblesního měřítka na ulici Benešově se otáčí jen boční fasádou, bez zjevné artikulace vstupu.
Provozní řešení A Provozní řešení je navrženo přehledně.
Technicko konstrukční řešení A Technicko konstrukční řešení je standardní, v úrovni bakalářské práce nemám připomínek.
Architektonické řešení A Architektonické řešení je velmi konzervativní, avšak tento konzervativní přístup je provedený (v kontextu bakalářských prací) na vysoké úrovni
Formální úroveň A Formální úroveň bakalářské práce je na vysoké úrovni
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 94326