KUMSTÁTOVÁ, N. Objekt metropolitního významu na ulici Benešova v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Mikulášek, David

Zvolená kompozice hmot vytváří jasné řešení „uzlového“ bodu na ringu s výškovým akcentem na nároží. Jeho využití pro bydlení pomáhá oživit centrum, škoda jen, že promyšlenost urbanistického řešení není jasněji a podrobněji odprezentována. Jako velmi pozitivní vidím například možnost budoucího využití parteru na Kolišti a práce s fasádami, kdy se daří jednoduchými kompozicemi okenních otvorů vytvářet různorodé charaktery jednotlivých hmot bloku. I přes mnohé formální nedostatky lze celkově práci hodnotit jako vyváženou, studentka projevila schopnost samostatně řešit úkol od úrovně urbanismu až po architektonické řešení a konstrukční detail. Otázka k obhajobě - jaký charakter bude mít ulice na severní straně pozemku (mezi navrženým blokem a budovou magistrátu)?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Studentka pracovala poctivě a průběžně, na připomínky vedoucího práce reagovala aktivně, problémy řešila zodpovědně.
Navrhovaná známka
B
Body
89

Posudek oponenta

Klein, Pavel

Předložená práce dokládá schopnost autorky řešit architektonické zadání. Pozitivně hodnotím jemné nuance fasád. Urbanistické souvztažnosti s okolím jsou nedořešené a stávají se tak největší slabinou projektu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C Zvolená bloková zástavba a měřítko budov odpovídá danému místu. Situace urbanistického řešení je řešena velice schématicky – zásadně chybí výškové vnímání prosotru - terénní hrany mezi horní úrovní ulice Benešova a ulicí Koliště. Není zakresleno podrobnější řešení parku, řešení prostoru mezi navrženou stavbou a stávající budovou magistrátu. Po formální stránce je výkres situace nedotažený.
Provozní řešení B Klasická trojtraktová dispozice umožňuje velkou variabiliu řešení vnitřního uspořádání. Kladně hodnotím zvolený dvojí typ komunikačních jader v rámci objektů, které umožní uživatelům lepší orientaci. V návrhu není využit potenciál využití parteru pro obchody a služby do ulice Koliště. Prostory v 1.np orientované do centrálního prostoru by byly namísto administrativy lépe využité komerčními provozy.
Technicko konstrukční řešení B Zvolené konstrukční řešení odpovídá typu objektu. Nepřesvědčivě působí popis a detail v řezu v úrovni věnce (označení PTH25 pro železobeton?, tloušťka lícového zdiva, prostor pro stínící techniku okna má neadekvátně malý rozměr).
Architektonické řešení B Architektonicky kvalitně a kultivovaně je řešena fasáda u nižších objektů - hra oken v kombinaci s dvojím kladením lícovým cihel. Příjemné je ustoupení parteru vytvářející krytý předprostor komerčních provozů. U výškové budovy působí rozehaný řád fasády s terasami dojmem deformace nároží (viz vizualizace 1).
Formální úroveň B Grafické zpracování projektu je dobré. Přiložené vizualizace dokládají prostorové souvislosti.
Navrhovaná známka
B
Body
83

Otázky

eVSKP id 94316