JEŽEK, S. Stanovení platinových kovů ve velkých městských aglomeracích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Komendová, Renata

Diplomová práce studenta Bc. Stanislava Ježka "Stanovení platinových kovů ve velkých městských aglomeracích" splnila své zadání a vytčené cíle. V teoretické části diplomové práce je zpracována literární rešerše, týkající se vlastností sloučenin platiny a palladia, jejich toxicitě, biologické dostupnosti a výskytu v životním prostředí, zejména ve městech s vysokou hustotou automobilové dopravy a metod jejich stanovení. Velmi kladně hodnotím přístup studenta k praktické části DP, která byla podle zadání vypracována již s předstihem a navíc byla obdobná studie provedena na zahraničním stáži v Rusku, v Moskvě. Experimentální část tedy obsahuje dvě části - výsledky výskytu Pt a Pd v Brně a v Moskvě. Při měření v Brně byla použita již dříve optimalizovaná prekoncentrační metodika stanovení těchto kovů, pro měření v Moskvě byla provedena zcela nová optimalize prekoncentračního postupu pro podmínky měření na Lomonosovově univerzitě. Velmi oceňuji aktivní přístup studenta k řešenému problému hned od začátku zadání DP. Pracoval samostatně a pravidelně se mnou svá zjištění konzultoval. Veškeré dosažené výsledky přehledně graficky zdokumentoval v DP a vyvodil zajímavé závěry, zejména v oblasti porovnání kontaminace platinovými kovy v závislosti na hustotě dopravy. Pro tento celkový přístup, zodpovědnost a samostatnost ho hodnotím výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Řezáčová, Veronika

Předkládaná diplomová práce s názvem „Stanovení platinových kovů ve velkých městských aglomeracích“ je prací zaměřenou na stanovení platiny a palladia ve vzorcích půdy v Brně a Moskvě, resp. ve vzorcích trávy z Brna. Vzorky byly odebírány převážně v okolí frekventovaných silnic - v Brně 5x během 5 měsíců na 9 místech, v Moskvě jednorázově na 18 místech. Ke stanovení cílových analytů byly použity 2 rozdílné typy prekoncentračních kolonek (BondElut C18 a Dowex 50W-X8). Vlastní stanovení bylo provedeno metodami ET-AAS (Brno) a ICP-OAS (Moskva). Diplomová práce je členěna do 8 kapitol a zpracována na celkem 79 stranách. Teoretická část shrnuje poznatky o Pt a Pd, jejich využití a enviro-toxikologických aspektech. Dále jsou představeny možné metody separace a stanovení sledovaných platinových kovů. Na 22 stranách teoretické části je uvedena řada velmi zajímavých grafů. Žel bez komentářů. V části popisující experimenty je uveden souhrn použitých chemikálií a přístrojů, výstižná charakteristika vzorků, jejich zpracování a parametrů měření. Vzhledem k rozdílným postupům je kapitola rozčleněna na „Brno“ a „Moskva“. Část „Výsledky a diskuze“ naplňuje 19 stran. Nejprve jsou uvedeny kalibrační závislosti s odvozenými LOD, LOQ. Následují výsledky analýz vzorků, a to v grafické formě. Diskuze je však minimální, kapitola by se mohla jmenovat spíše jenom „Výsledky“. Závěr diplomové práce v krátkosti shrnuje teoretické poznatky i získané výsledky. Následuje kapitola „Seznam použité literatury“ se 47 odkazy na různou odbornou literaturu v českém, anglickém i ruském jazyce. Součástí diplomové práce je i „Seznam použitých zkratek“ a „Příloha“. V této části jsou tabulkově zpracovány výsledky analýz, uvedeny meteorologické podmínky při odběru vzorků a graficky porovnána obsahy Pt a Pd v půdě a biotě v Brně pro jednotlivé odběry. Náplň této diplomové práce splňuje zadání. Uvedením výsledků z Moskvy náplň zadání dokonce překračuje. Je proto škoda, že chybí komentáře ke grafům a částečně i k výsledkům. Časté stylistické, gramatické či formální chyby „kazí“ celkový velmi dobrý dojem z práce. Přesto předkládanou diplomovou práci hodnotím stupněm A - výborně a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 90763