KOUBEK, M. Optimalizace a validace GC-MS metody pro stanovení těkavých aromatických látek v sýrech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Podstatou této bakalářské práce je zavedení a ověření metodiky stanovení těkavých aromatických látek pomocí plynové chromatografie s hmotnostní detekcí; pro extrakci cílených látek z matrice byla použita solid-phase microextraction. Metoda je aplikovatelná na různé typy potravinářských matric, nicméně primárně je zamýšlena pro různé druhy přírodních a tavených sýrů, jako modelové vzorky pro optimalizaci byly proto použity sýry. Na základě literární rešerše student vypracoval poměrně stručnou, nicméně plně postačující teoretickou část práce, v rámci experimentální části práce byly optimalizovány podmínky měření a ověřeny vybrané validační parametry metody. Metoda je velmi jednoduchá na přípravu vzorku i samotné provedení, celý proces je plně automatizovaný. Student velmi dobře zvládl práci s instrumentální technikou, bez problémů se naučil pracovat se softwarem, správně vyhodnocoval získané výsledky. Vzhledem k nedostatku času se nepodařilo ověřit veškeré validační parametry, což bude náplní navazující diplomové práce studenta. Výsledky představují velmi cenný základ pro další práci, metoda bude využívána v mnoha dalších bakalářských a diplomových pracích.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Babák, Libor

Bakalářská práce Miroslava Koubka se primárně zabývá optimalizací vybraných parametrů metody stanovení těkavých aromatických látek v sýrech. Zadání je splněno pouze částečně - v práci (oproti bodům zadání) chybí zpracování literárního přehledu problematiky přírodních sýrů. Celkem 44 stran (bez příloh) je rozčleněno do sedmi hlavních kapitol. Podkapitoly jsou číslovány až do čtvrté úrovně, což snižuje přehlednost díla. Počet literárních odkazů je 25, což je pro bakalářskou práci dostačující. Úvod i závěr je poněkud chudý. Je popsána instrumentace, ale chybí postupy práce. Jazyková úroveň je průměrná. Obsahová stránka díla je na dobré úrovni, byla získána řada výsledků, jenž byly diskutovány. Z formálních záležitostí jsou uváděny chybně podílové tvary jednotek (př. st. C/min), místo součinových. Celkově lze konstatovat, že bakalářská práce studenta Miroslava Koubka splňuje požadavky kladené na tento typ prací FCH VUT v Brně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 88901