SZOTKOWSKI, M. Srovnání metabolické aktivity a potenciálního využití mikrořas a pigmentotvorných kvasinek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Předložená diplomová práce je zaměřena na srovnání produkce karotenoidů a lipidů vybranými kmeny kvasinek, řas a sinic za účelem posouzení efektivní biotechnologické produkce uvedených metabolitů s využitím odpadních substrátů. K řešení problematiky bylo nutné zvládnout neobvykle široký rozsah metod od kultivačních technik, stanovení růstových charakteristik mikroorganismů přes instrumentální chromatografické metody (GC, HPLC) pro stanovení metabolitů až po sofistikované fluorescenční techniky k hodnocení lokalizace produkovaných metabolitů v buňce. Diplomant zavedl nově i metody kultivace a charakterizace autotrofních organismů - řas a sinic, tyto postupy nebyly dosud v laboratořích FCH VUT v Brně prováděny. Dále diplomant zvládl fermentační techniky a produkci metabolitů v laboratorních fermentorech i v pilotním poloprovozním měřítku (100 l). Součástí práce byla i optimalizace komplikovaných postupů extrakce lipidických látek s biologických matric. Je třeba ocenit mimořádný zájem diplomanta o řešené téma, tvůrčí přístup, ochotu i schopnost inovovat zavedené postupy a řešit nová témata. Rozsah provedených experimentů vysoce překračuje obvyklou míru typickou pro podobný typ závěrečných prací. Diplomat prokázal vysokou úroveň samostatnosti, invence i značné odborné schopnosti a laboratorní dovednosti. V neposlední řadě je třeba ocenit jeho kolegiální přístup a schopnost týmové práce. Výsledkem je vysoce nadstandardní diplomová práce, jejíž výsledky byly již prezentovány jako součást několika sdělení na mezinárodních konferencích. Výstupy jsou kvalitním základem pro navazující práce i potenciální aplikační výstupy. Plně doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji výslednou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kočí, Radka

Předložená diplomová práce Bc. Martina Szotkowského je napsána velmi přehledně, obsahuje značné množství metod a původních výsledků a shrnuje užitečné závěry pro biotechnologickou praxi. Vzhledem k rozsáhlosti práce se autor nevyvaroval množství překlepů a stylistických chyb, což ovšem nikterak nesnižuje celkovou výpovědní hodnotu díla. Přesto bych měla několik připomínek a dotazů: - Str. 47: tabulka 10 obsahuje část stejných informací, které byly srhnuty v tabulce 6 na str.39, navíc jsou zde uvedeny rovnice regresní závislosti absorbance na sušině, ale tabulka je nazvaná: "Stanovení růstové křivky", což není totéž. - Grafy str. 57 - 60 mají nepřehledně popsanou x-ovou osu, pro čtenáře, který reálně neparticipoval na experimentu je obtížné se vyznat v kmenech a typech stresorů. - Postrádám diskuzi výsledků s publikovanými daty v odborné literatuře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 88249