ZEDNÍK, J. Algoritmy pro stanovení efektivní hodnoty napětí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Šedivá, Soňa

Cílem diplomové práce bylo provést teoretickou analýzu metod měření efektivní hodnoty napětí se zaměřením na nekoherentně navzorkované signály a ověřit vybrané algoritmy pomocí simulací v prostředí LabVIEW. Diplomová práce navazovala na semestrální projekt, ve kterém student provedl literární rešerši v dané oblasti a realizoval klasickou a modifikovanou metodu stanovení efektivního hodnoty napětí v časové oblasti. Bohužel při práci v letním semestru došlo k časovému zdržení při programování, takže student zvládl realizovat pouze jednu z teoreticky popisovaných metod ve frekvenční oblasti. Student pracoval samostatně pod vedením vedoucího. Pravidelně se dostavoval na ústní konzultace.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Štohl, Radek

Úkolem p. Zedníka bylo provést literární rešerši stanovení efektivní hodnoty napětí pro nekoherentně navzorkované signály, nastudovat metody stanovení napětí v časové a frekvenční oblasti. Dále vytvořit program v prostředí LAbVIEW pro výpočet efektivní hodnoty napětí podle nastudovaných metod, umožnit srovnání výsledků metod a provést chybovou analýzu. Náročnost zadání lze považovat jak po stránce odborné, tak časové za odpovídající požadavkům kladeným na diplomovou práci. Na základě předložené průvodní zprávy lze konstatovat, že autor s uvedenými výhradami zadání splnil. Průvodní zpráva má 50 stran, skládá se ze 3 kapitol. Práci lze rozdělit na tři části. Kapitolu 2 (rozsah 18 stran) lze označit za teoretickou část práce. Student popisuje základní pojmy, metody stanovení efektivní hodnoty nekoherentně vzorkovaných signálů. Funkčnost metod je znázorněna na harmonickém signálu s necelistvými násobky period. K této kapitole nemám zásadních výhrad. Vlastní praktická část je obsažena v kapitole 3 (rozsah 12 stran). Student popisuje funkčnost navržené aplikace v prostředí LabVIEW. Pro uživatele umožňuje generovat tři různé simulované signály i vložit i reálně vzorkovaný signál z praktického experimentu. Jsem přesvědčený, že vstupní signál lze získat i on-line přímo z reálného funkčního generátoru a aplikace nemusí být omezena na práci jen s PC. Student realizoval klasickou a modifikovanou metodu v časové oblasti a ve frekvenční oblasti pouze metodu ze spektra s využitím metody oken. Metoda ze spekter s využitím metody oken a interpolace nebyla realizována. Student neuvádí důvod, proč tomu tak je, když ji v teoretické části popisuje. Pro stanovení chybové analýzy výsledky student porovnává se správnou hodnotou efektivní hodnoty napětí. Zde se student dopustil chyby, protože za správnou hodnotu považuje efektivní hodnotu předpokládaného signálu s celými násobky period a ne ekvivalent stejnosměrného napětí pro simulovaný nekoherentní signál. I přesto výsledky simulačních experimentů potvrzují teoretické poznatky o chybové analýze. Ověření funkčnosti aplikace pojednává kapitola 4 (rozsah 10 stran). Student testoval simulované signály o různých průbězích – harmonický, obdélníkový a pilovitý. Diskuze k uvedených výsledků mohla být detailnější a především založená na experimentálně získaných datech. Práce má vhodnou grafickou úroveň. Přiložená práce celkově svědčí o inženýrských schopnostech diplomanta. Navrhuji hodnotit práci Bc. Zedníka známkou "C/dobře".

Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 93959