ORÁVIK, T. Datalogger s rozhraním Ethernet [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Bradáč, Zdeněk

Diplomová práce byla zaměřena na návrh a realizaci datového záznamníku pro zaznamenávání sady analogových a digitální signálů. Systém měl být navržen tak, aby umožňoval záznam získaných dat na paměťovou kartu. Nezbytnou součástí realizace měl být návrh komunikačního rozhraní člověk/stroj na základě WWW stránek. Student v práci rozebral členění dataloggerů podle jejich možností a dále na základě získaných znalostí navrhnul obvodové řešení svého datového záznamníku. V rámci práce student navrhnul obvodové schéma periferní desky dataloggeru, kterou koncipoval jako dceřinou desku procesorové jednotky Raspberry PI. Tato dceřiná deska byla dále zrealizována, osazena a oživena. V rámci mikrokontrolléru ARM bylo vytvořeno programové vybavení na platformě Linux s využitím SQL databáze pro záznam dat. Programové vybavení bylo dále rozšířeno o WWW stránky pro komunikaci s uživatelem a pro správu dataloggeru. Student zrealizoval zadání diplomové práce, pracoval samostatně s nezbytnými konzultacemi. Činnost student byla zaměřena na technické dovednosti v návrhu elektronických obvodů a programování. Student prokázal technické schopnosti a dovednosti důležité pro inženýra. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
77

Posudek oponenta

Arm, Jakub

V této práci autor prokázal znalosti z oblasti embedded systémů vytvořením požadovaného hobby měřícího systému. Autor splnil všechny body zadání, akorát v prvním bodě - literární rešrše - bych uvítal uvést alespoň jeden přístroj v každé kategorii s výpisem základních vlastností. Mezi drobné výtky patří členění kapitol 4.1.1 a 4.1.2, které jsou zbytečně jednovětové. Také jsem se nikde nedočetl, jakou s jakou maximální frekvencí může datalogger snímat vstupy a po jakou dobu. Další výtku mám k realizaci synchronizace hlavní smyčky programu se signálem od RTC pro zahájení měření, kdy autor testuje přítomnost náběžné hrany ve while cyklu v hlavním vlákně programu. Vyplývá z toho, že jitter frekvence měření je irelevantní. Práce je i přes výtky na dobré úrovni a navrhuji známku C - 78b.

Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 94386