ZACH, M. Automatizace tvorby zkušebního protokolu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Holek, Radovan

Diplomant pan Bc. Martin Zach se ve své diplomové práci zabýval návrhem informačního systému pro podporu zkoušek ve zkušební laboratoři CVVOZE. Úkolem diplomanta byl návrh datového modelu informačního systému se zaměřením na automatické generování požadovaných výstupních sestav ve formátu PDF dle potřeb koncového uživatele informačního systému. Diplomant věnoval práci na diplomovém projektu odpovídající čas, k práci přistupoval svědomitě a zodpovědně. Pravidelně konzultoval dosažené výsledky. Na konzultace se dostavoval v dohodnutých termínech a vždy dostatečně připravený. Na implementaci navrženého datového modelu do zvoleného databázového prostředí MariaDB se spolupodílel Bc. Tomáš Lázna. Na základě provedené analýzy diplomant navrhl ERD a implementoval do databázového stroje MariaDB odpovídající tabulky. Také volba nástrojů pro generování výstupních souborů ve formátu PDF, realizace funkcí pro vyváření zdrojových souborů ve formátu XML z databázových tabulek, realizace XSL šablon pro generátor souborů je vlastní prací diplomanta. Diplomantovi se do odevzdání diplomové práce nepodařilo prakticky ověřit generování pomocných grafických výstupů ze zkoušek a jejich začlenění do výstupních PDF protokolů. Otestování generátoru grafických výstupů ale nebylo součástí zadání pro vypracování diplomové práce. Diplomant Martin Zach prokázal inženýrské schopnosti a práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Macho, Tomáš

Diplomant pan Bc. Martin Zach řešil ve své diplomové práci problematiku návrhu a implementace informačního systému pro zkušební laboratoř CVVOZE. Zadání práce zahrnovalo zejména oblast analýzy, návrhu a implementace databázového systému, ale také oblast generování výsledné dokumentace ve formátu PDF. Náročnost zadání považuji za odpovídající požadavkům na zadání diplomové práce. Diplomová práce obsahuje cca 50 stran textu a je členěna do 6 kapitol. Diplomant nejprve popsal požadavky na dokumentaci pro akreditovanou laboratoř CVVOZE se zaměřením na automatizovanou tvorbu zkušebních protokolů, ale také na komunikaci se zákazníkem. Následně provedl analýzu, sestavil datový model, který znázornil pomocí ER diagramů. Pro implementaci zvolil databázový stroj MariaDB, který lze používat pod otevřenou licencí GPL. Dále diplomant provedl rešerši dostupných prostředků pro generování grafů z naměřených údajů a pro danou aplikaci doporučil použít knihovnu JFreeChart. Bohužel generování grafů neimplementoval a neověřil v praxi. V poslední části práce pan Zach provedl rešerši dostupných softwarových nástrojů pro generování dokumentů ve formátu PDF na základě XML šablon. Vytvořil procesní model a generování dokumentů z údajů v databázi naimplementoval a prakticky ověřil. Práce je sestavena v logickém sledu. Poměr mezi částí práce převzatou z literatury a vlastním dílem diplomanta považuji za vyvážený. Kladně hodnotím provedení analýzy a sestavení rozsáhlého datového modelu i realizaci systému pomocí open-source software. Diplomantovi lze naopak vytknout, že nestačil otestovat nástroj pro generování grafů a časté používání netechnických výrazů a formulací v textu i chybné označování laboratoře jako laboratoř CCVOZE místo správného názvu laboratoř CVVOZE v prvních kapitolách textu. V práci jsem postrádal samostatnou kapitolu věnovanou testování systému a zhodnocení dosažených výsledků. Ke grafické stránce práce nemám výhrady. Dle mého názoru diplomant pan Bc. Martin Zach prokázal solidní inženýrské schopnosti. Jako oponent navrhuji hodnotit jeho práci známkou B/87 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
87

Otázky

eVSKP id 94289