MODLITBA, M. Řízení technologického procesu systémem Control Web 7 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Pásek, Jan

Jak udává název diplomové práce, měl se student Martin Modlitba vypořádat se dvěma hlavními tématy: softwarem Control Web pro procesní řízení a softwarem pro strojové vidění VisionLab. Navrhnout projekt pro řízení a vizualizaci výrobního procesu pomocí standardních platforem (jako např. TIA Portal), by bylo téma pro diplomovou práci dosti slabé. Využití nejnovějších modulů českého výrobce Moravské přístroje, tedy systému Control Web, využívajícího principů SoftPLC, dělá téma práce zajímavým, neotřelým a tím i náročným. Zadání poskytla samotná firma Moravské přístroje a.s., která také studentu poskytovala softwarové i hardwarové zázemí pro řešení diplomové práce. Tam měl student také možnost konzultací. Z toho důvodu pan Modlitba využíval mé konzultace podle potřeby, a to zejména v závěrečné etapě práce. Charakteristické pro diplomanta bylo řešitelské nadšení a nasazení, které tu a tam naráželo na jeho zbrklost a vytváření neuzrálých závěrů. Pochvalu si pan Modlitba zasluhuje za koncepční přístup, grafické zpracování svých myšlenek a za dodržení logického sledu řešení celé práce. Nejsem si vědom toho, že by při své práci narazil na nějaké zvláštní problémy. Vzhledem k předvedeným znalostem a vědomostem, samostatnosti v práci, mohu konstatovat, že student prokázal velmi dobré tvůrčí schopnosti. Doporučuji klasifikaci 83 bodů, tedy B - velmi dobře

Navrhovaná známka
B
Body
83

Posudek oponenta

Arm, Jakub

Práce je na dobré úrovni a autor ukázal, že dokáže navrhnout a realizovat systém, který řídí stroje v průmyslovém prostředí, pomocí zadaného portfolia průmyslových komponent. Výtku mám k logickému členění práce, kdy kapitoly 4.1 a 4.2 popisující vývojové prostředí by měly být spíše zařazeny ke kapitole 3.4.4 do části popisu vybavení a ne do části popisu vytvořených řídicích algoritmů. Další výtku mám k nedbale nakreslenému pneumatickému schématu, podle kterého nemůže polovina "3/2 ventilů" plnit svoji úlohu. V práci bych také uvítal více informací ohledně regulace topných těles, např. přenosy regulátorů, přenosy řízení či výpis vlastností regulace. I přes hrubky, které práce obsahuje, navrhuji známku B - 87 b.

Navrhovaná známka
B
Body
84

Otázky

eVSKP id 94248