HAJZLER, J. Možnosti eliminace čpavkového skluzu v technologických vodách elektráren [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Opravil, Tomáš

Student Bc. Jan Hajzler, vypracoval svou diplomovou práci na téma " Možnosti eliminace čpavkového skluzu v technologických vodách elektráren". Tato diplomová práce měla za úkol navrhnout a v praxi otestovat některou z možností separace amonných podílů z technologických vod elektráren, potažmo z vedlejších energetických produktů (VEP). V teoretické části práce, která je přehledně zpracována, je velmi podrobně popsána problematika spalování tuhých paliv a opatření pro eliminaci škodlivin z tohoto procesu. Pro zpracování rešerše bylo využito pro diplomovou práci nezvykle velké množství zdrojů. Praktická část se dělí na tři základní body, analytická metoda, eliminační přísady a orientační ekotoxikologické testy. V průběhu práce student nejprve otestoval dostupné analytické metody (ČSN) a následně vyhodnotil, která z metod je pro dané stanovení nejvhodnější. Jednou z představ, eliminace amonných iontů z technologických vod bylo vysrážení amonného podílu jako nerozpustné amonné soli. Již samotné nalezení nerozpustné amonné látky je úkol velice těžký. Tuto látku si student sám v laboratoři připravoval a následně s ní prováděl experimenty. Při laboratorních pracích si student počínal velice samostatně. Dosažené výsledky nejsou konečným řešením tohoto úkolu, především s ohledem na obsah některých nežádoucích prvků vnášených do systému společně s činidlem. V průběhu dalšího výzkumu jistě proběhne optimalizace složení a navržené řešení bude otestováno v praxi. Diplomová práce Bc. Hajzlera je odrazovým můstkem pro výzkum v oblasti eliminace amonných podílů v technologických vodách i VEP. Diplomovou práci, hodnotím známkou A a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Bartoníčková, Eva

Předložená diplomová práce Bc. Jana Hajzlera na téma „Možnosti eliminace čpavkového skluzu v technologických vodách elektráren„ pojednává o současné problematice odpadového hospodářství v energetickém průmyslu. Od 2015 byly zavedeny nové limity pro vypouštění emisí do ovzduší, zejména pro oxid uhličitý a oxidy dusíku. Energetický průmysl zareagoval zavedením nových technologií ve formě primárních a sekundárních opatření. Primárními opatřeními jsou zejména změny v technologickém procesu spalování (vícestupňové spalování, recirkulace spalin a předehřívání vstupních surovin). Dále byla zavedena sekundární opatření, které pracují již se vzniklými NOx. Metody selektivní redukce a následný čpavkový skluz jsou hlavním tématem řešení této diplomové práce. Teoretická část o obsahu 47 stran velmi podrobně popisuje, jak stávající technologie používané v elektrárnách, tak i nové možnosti jejich modifikace. Problematika eliminace amonných iontů je řešena v experimentální části a ve shrnutých výsledcích. Výsledky a diskuse jsou rozděleny na dvě kapitoly. První kapitola řeší analýzu amonných iontů v technologické vodě po SNCR z uhelné elektrárny. Druhá řeší přímou eliminaci amoniaku z vod pomocí vysrážení ve formě nerozpustné soli. Diplomová práce je zpracována pečlivě a přehledně, i přesto se objevilo několik nesrovnalostí: - v práci nejsou zcela přesně dodržována typografická pravidla a je zde množství překlepů (např. na Obrázek 1 aj.), - v Tabulce 10 není uvedena nejistota měření, - při popisu experimentálních metod stanovení amonných iontů není uvedena statistika měření, RSD či interval spolehlivosti, které jsou u výsledků analytických stanovení žádoucí, - str. 69 – v uvedeném grafu a ani v textu není uveden postup stanovení spotřeby při titraci. - fotografické zpracování některých obrázků není odpovídající a tím částečně snižují kvalitu zpracování práce. I přes tyto nedostatky je práce na vysoké úrovni. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím za B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 91180