JÁNOŠÍKOVÁ, Z. Městský blok mezi ulicemi Údolni, Úvoz, Tvrdého, Všetičkova a Jiřikovskeho v Brně Podtitul: Ulice Údolni - urbanistické otazníky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Hybská, Bohumila

Studentka pracovala v průběhu celého studia poměrně vyrovnaně. Nicméně ve 2. semestru její úsilí na krátko polevilo. Tématem magisterského bloku byla inventura stavebních a rozvojových rezerv v brněnské městské památkové rezervaci a jejím bezprostředním okolí. Studentka zpracovávala téma: Ulice Údolní: urbanistické otazníky. V úvodních dvou semestrech byla práce na projektu rozdělena na analytickou část a na urbanistické a architektonické návrhy vybraných lokalit, které byly řešeny formou ateliérového projektu. Ve třetím semestru studentka začala pracovat na urbanistickém kontextu městské struktury ve zvolené části (městský blok kolem ulice Úvoz a Údolní), která pak ve čtvrtém semestru byla tématem diplomního projektu. Zadaní diplomního projektu vychází ze skutečnosti, že pozemky i stavby v řešeném území jsou ve vlastnictví naší univerzity - VUT Brno a dlouhodobě se počítá s využitím areálu pro vzdělávací účely. Aktuální tendence směřují k dislokaci uměleckých fakult FA a FAVU do této lokality. Nicméně studentka přistoupila k návrhu tak, že ponechala většinu stávajících více jak 100 let starých budov, které „dostavěla“ novými objekty. Stávající objekty z masivního zdiva, nejčastěji uspořádané jako podélný dvou trakt, nejsou nejvhodnějšími budovami pro výuku na uměleckých školách se specifickými požadavky na prostor a osvětlení ateliérových učeben. Výsledný architektonický a dispoziční návrh se s tímto faktem vyrovnává poměrně dobře a rovněž nově navrhované objekty jsou řešeny poměrně jednotným a přehledným způsobem. Autorka zůstala trochu za očekáváním v návrhu dispozic objektů z hledisk určitých inovativních dispozičních postupů zejména u takových typologický druhů jako jsou prostory pro „start up“ pracoviště, coworkingová centra a „svěží“ studentské bydlení. Grafická úroveň projektu je velmi dobrá.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Todorov, Petr

Práce je zpracována v širším rozsahu. Rezervy projektu v koncepční rovině urbanistického a architektonického řešení se promítají do problémů v provozní části, zvláště v části uzavřeného bloku s ubytováním.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C Širší vztahy - řešení ulice Údolní: Je otázka, zda nové zastavění paty Špilberku, po asanaci současné budovy ombudsmana přinese tomu úměrný výrazně silný nový přínos, současně při nevyužití možnosti propojení s parkem na Obliním trhu. Také nové zastavění zelené jihozápadní hrany Kraví hory navozuje četné urbanistické, technické i funkční otazníky. Městský blok mezi ulicemi Údolní, Úvoz, Tvrdého, Všetičkova a Jiříkovského: Rozdělení bloku na dvě části vložením nové příčné ulice při dále navrhovaném funkčním využití obou nových částí vytváří spíše složitější situaci - v rovině měřítka, funkce a v neposlední řadě zvýšených finančních nákladů. Vnitřní prostor většího bloku není potom přesvěedčivě artikulován.
Architektonické řešení C Autorka uvolňuje stávající strukturu bloku asanacemi některých objektů včetně sporné asanace propojujícího rohového nároží Úvoz - Údolní. Uvolněnou plochu zastavuje novými objekty - jejich architektonické řešení je samo o sobě lapidární a čisté, postrádá však čitelnější koncepční záměr ve vztahu ke stávající struktuře bloku, ale i k charakteru ponechané historizujíc architektury.
Provozní řešení D V provozním řešení se projevuje důsledek komplikací, vyplývajících z rozdělení bloku na dvě části. Hlavně uzavřený blok s ubytováním vykazuje problémová místa, při zvolené vázané a kompaktní hmotové koncepci (např. dlouhé, vnitřní chodby bez přirozeného osvětlení, naopak možné potíže s venkovním osvětlením některých místností uvnitř vnitrobloku atd.)
Technicko konstrukční řešení C Jedná se o železobetonový nosný systém, se sendvičovými vyzdívanými stěnami z porothermu se zateplením a želelzobetonovými stropními deskami. V částech s velkými rozpony (inkubátory, atelioery, open space) není konstrukční řešení zřejmé. V konstrukčním stavebním detailu je v rozporu popis nosných porothermových stěn a jejich grafické označení.
Formální úroveň C Grafické zpracování je srozumitelné a lapidární, v některých místech až příliš zjednodušené.
Navrhovaná známka
C
Body
73

Otázky

eVSKP id 90845