ŠVARCOVÁ, M. Revitalizace a prostorové řešení pivovaru v Miroticích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Koutný, Jan

V diplomové práci byly respektovány důležité urbanistické souvislosti, vhodně bylo využito polohy objektu bývalého pivovaru ve vazbě na centrum města a prostor u kostela – hlavní veřejná prostranství Mirotic. Vlastní prostorové, dispoziční a architektonické akceptuje charakter stávající zástavby a vhodně navazuje na sousedící objekty. Polyfunkční objekt je řešen dispozičně, provozně a prostorově účelně a je vhodně doplněn funkcemi, které jsou dosud v obci postrádány. K zatraktivnění navrhovaného polyfunkčního objektu přispěla i možnost jeho zprůchodnění, naznačená v práci. Výsledný návrh polyfunkčního objektu s domem seniorů pokládám za velmi zdařilý, je zpracován odpovědně a svědomitě, na dobré odborné úrovni a je velmi dobře adjustován.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování
Přístup studenta ke zpracování A Diplomantka pracovala průběžně, k řešení zadaného úkolu přistoupila velmi odpovědně a svědomitě. Návrh revitalizace objektu bývalého pivovaru na polyfunkční objekt s Domem seniorů řešila ohleduplně se snahou o zachování výrazu industriální stavby pivovaru.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Tušer, Jaroslav

Diplomová práce je velmi dobře zpracovaná jak po odborné, tak i po formální stránce. Navržené řešení má jasnou a dobrou jednotící koncepci. Autorka touto prací prokázala schopnost uplatnit se ve své profesi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Autorka práce vychází z rozboru historických a současných územních a společenských podmínek. Řešena je zde problematika revitalizace areálu pivovaru v Miroticích, jejímž účelem je zřízení polyfunkčního objektu služeb. Areál se nachází v centru obce v zástavbě, v níž je do značné míry zachována její historická struktura. Navržené řešení vhodně využívá své polohy v zástavbě mezi dvěma ulicemi, vedoucími k hlavním veřejným prostorům. Návrh tyto ulice spojuje pomocí veřejně přístupného průchodu, který by však mohl být ještě více zdůrazněn a využit. Nicméně se i tak jedná o řešení zdařilé
Architektonické řešení A Architektonické řešení je v souladu se stávající zástavbou, kterou citlivě respektuje. Velmi dobře využívá v maximální možné míře stávající objekty areálu a citlivě jej dostavuje, mimo jiné i na místě objektů pro daný záměr nevyužitelných. Architektonický návrh je velmi dobře doložen prostorovými modely, širšími pohledy, půdorysy, řezy a perspektivami.
Provozní řešení A Areál zahrnuje veřejně přístupné prostory včetně restaurace, dalších služeb a dvora a dále uzavřené prostory domova pro seniory. Zajímavé a vhodné je využívání veřejných prostor též domovem pro seniory. Provozní řešení má jasnou koncepci a jeho jednotlivé části a funkce na sebe vhodně navazují.
Technicko konstrukční řešení B Technicko konstrukční řešení lze velmi dobře dovodit z dispozic jednotlivých pater a řezů. Možné konstrukce jsou naznačeny ve stavebním výkresu řezu. Z předložené dokumentace lze usoudit, že stavba je v praxi realizovatelná.
Formální úroveň A Úroveň grafiky práce je velmi dobrá. Textová část výstižně popisuje řešení a obsahuje veškeré potřebné formální náležitosti, nechybí ani seznam použitých zdrojů.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 90809