JEŽKOVÁ, T. Galerie Velké ceny města Brna [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Žalmanová, Petra

Tématem zadání diplomové práce Bc.T.Ježkové bylo zpracovat na základě analýz arch. studii objektu „Galerie Velké ceny města Brna“, která by se měla stát impulzem pro novou etapu rozvoje tohoto zcela ojedinělého přírodního motoristického okruhu. Ten si svou historií vybudoval světovou prestiž, ale v posledních letech dokonce bojuje o svou budoucnost a zachování Grand Prix v ČR a nutně potřebuje nejen finanční prostředky, ale také novou koncepci rozvoje. Na základě mnoha odborných rozprav a konzultací i vlastního průzkumu, diplomantka důsledně zpracovala analýzy současného stavu a využila zkušeností s řešením podobných problémů motoristických okruhů v zahraničí. Na jejich základě navrhla několik několik možností umístění objektu Galerie. Konečná varianta vzešla z požadavku snadné dostupnosti pro návštěvníky areálu nejen v době konání závodů. Architektonický koncept je postaven na myšlence vytvoření objemového akcentu v areálu, který vychází z dynamiky motoristického sportu, a umožní návštěvníkům i atraktivní výhledy do nejzajímavějších částí tratě. Navržený objekt nabízí expozice z historie i současnosti, interaktivní zážitky ,místa pro relaxaci a občerstvení pro všechny věkové kategorie. Součástí arch. plánu je také tzv. předprostor a okolí Galerie, kde se mohou konat doprovodné akce,koncerty,volnočasové aktivity a umožnit tak setkání generací tohoto atraktivního sportu. Diplomantka pracovala na diplomové práci po celou dobu zodpovědně, samostatně ,s velkým úsilím a vypracovala kvalitní diplomovou práci umožnující její obhajobu.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Posudek oponenta

Boleslavská, Yvona

Diplomantka prokázala schopnost uplatnit se v profesi. Její práce však má určitá slabá místa týkající se především ekonomie navržené stavby, a to v kontextu a rozsahu nabízených služeb.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Diplomatka analyzuje možnosti umístění galerie Velké ceny a volí prostor, který je v místě komunikujícím s aktivitami areálu a respektuje i jejich výhledové změny. Vizualizacemi však studentka neprokázala dopad situování výrazné hmoty navrženého objektu na vyvýšeném místě na centrální zónu a pohledové osy.
Architektonické řešení D Architektonické ztvárnění galerie Velké ceny má půdorysně dynamický tvar, který je v souladu s duchem a prostředím závodů. Fasády však působí robustně (pohledová šířka 75m! a výška 13m), jsou bez zajímavějšího členění, výtvarného detailu, upoutávky, informačního systému,….dokonce i hlavní vstup je pro příchozího kryt betonovou stěnou. Provoz interiéru a exteriéru není prakticky provázán. Zajímavé umístění objektu na vyvýšenině a v areálu závodního okruhu přitom nabízí veliké množství atraktivních výhledů
Provozní řešení C Vnitřní dispozice navrženého objektu je poměrně srozumitelná. Otázkou je využitelnost všech provozů v průběhu roku – tedy ekonomika celé stavby. V průvodní zprávě nebylo uvedeno, pro kolik zaměstnanců a návštěvníků je provoz dimenzován. Za nevhodné považuji ostré úhly, které v dispozici vznikají a za nadbytečný celkový počet hygienických zařízení v celé budově.
Technicko konstrukční řešení D Navržený stavebně-konstrukční systém je reálný za podmínek podrobnějšího dopracování. Ve výkresové dokumentaci řezů a detailů je řada nepřesností. Ve zprávě se hovoří o založení na pilotách a ŽB desce (proč tato kombinace v daném území?). V řezu a v detailu se však piloty již neobjevují. Liší se také tl. konstrukce v popisu a v kresbě ( strop nad 1. PP – hřibová kce tl. 500mm je kresebně max. 300mm). Pro rozvod VZT a elektro zůstává mezera pouhých 150mm atd.
Formální úroveň B Předložená diplomová práce je po formální i grafické stránce na požadované úrovni. U některých detailů je komplikovaná čitelnost, měřítka u situací neodpovídají měřítku kresby, chybí vrstevnice a jejich číselné hodnoty a v půdorysech výškové úrovně jednotlivých podlaží.
Navrhovaná známka
C
Body
71

Otázky

eVSKP id 90782