KOZUMPLÍK, K. Modelování elektrických pohonů na platformě CompactRIO s využitím FPGA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Veselý, Libor

Pan Karel Kozumplík se věnoval modelování PMS motoru na platformě CompactRIO s využitím FPGA. Zadání práce bylo po časové stránce velice náročné, protože při reálném testování je nutná kompilace FPGA. Hlavním výstupem práce je model PMS motoru v d-q souřadnicovém systému, který byl otestován v reálných podmínkách. Diplomant si optimálně rozvrhl svoji práci na celou dobu řešení dané problematiky, pracoval soustavně a svědomitě. Dle vlastního uvážení se zúčastňoval pravidelných konzultací, na které přicházel vždy připravený. Hlavně oceňuji systematický přístup při řešení zadané problematiky. Vypracovaná diplomová práce je napsána v logickém sledu a splňuje požadavky zadání. Při jejím vypracování diplomant, dle mého názoru, prokázal výborné inženýrské schopnosti. Práci doporučuji k obhajobě a navrhuji výborně A -96.

Navrhovaná známka
A
Body
96

Posudek oponenta

Pohl, Lukáš

Student Bc. Karel Kozumplík vypracoval diplomovou práci na téma Modelování elektrických pohonů na platformě CompactRIO s využitím FPGA. Zadání práce patří spíše mezi obtížnější vzhledem k požadavkům nejen na znalosti modelování, ale i vhledem ke zcela specifickému způsobu použití platformy CompactRIO. Práce je logicky rozdělena do devíti kapitol, které odpovídají řešení jednotlivých bodů zadání. Po grafické stránce práce obsahuje mnoho snímků obrazovky, které se značně různí svojí kvalitou, velikostí písma a jednotlivých bloků. Některé obrázky (Obr. 23, 24, 38) jsou i přes svou velikosti nečitelné a lépe by je nahradilo zjednodušené blokové schéma. Práce je i přes časté používání stejných slovních obratů dobře čitelná. Kapitolám zabývajících se prezentací výsledků chybí detailnější odůvodnění zvolené koncepce pro porovnání modelů mezi sebou, či s reálným motorem. Pro použitou koncepci platí, že i nepatrné chyby se projeví na rozdílech v průbězích, které se navíc zvětšují s rostoucím časem. Práce se také podrobně zabývá vlivem různých faktorů na přesnost modelu. Je zde uvedeno porovnání pro různé velikosti proměnných i zvolené vzorkovací periody. Celkově je práce na velmi dobré úrovni a určitě bude přínosná pro další výzkum v oblasti elektrických pohonů. Práce svědčí o inženýrských schopnostech diplomanta, hodnotím ji 85b B - velmi dobře.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 94417