KOZUBOVÁ, M. REVITALIZACE A PROSTOROVÁ KULTIVACE AREÁLU FARY V HERALTICÍCH [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Havliš, Karel

Nesnadný úkol využití fary a hospodářského dvora v obci Heraltice s obtížně volitelným programem je řešen podle vlastních analýz v rámci obce i regionu Třebíčska v zásadě reálně. Kombinace možností ve prospěch obce s nadmístním významem navržených programů je v zásadě správná. Návrh polyfunkčního areálu respektuje měřítko obce, využívá prostorových možností stávajícího pozemku. Dostavbu společenského sálu i transformaci objektu stodoly bych volil výrazově pragmatičtěji, respektuji ale autorskou licenci autorky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B 85 Pracovitá a snaživá, časté konzultace
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Vlček Ličková, Nina

Autorce se podařilo vypracovat ucelený a dobře fungující projekt, od urbanistického a funkčního řešení až po konstrukční detaily. Práce je dokladem dovednosti svébytného architektonického projevu autorky, a zároveň citlivého zacházení s původními substancemi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Studentka vychází ze stávajícího stavu a přiměřeně pracuje s původní starou budovou v zástavbě návsi. Projekt se zabývá urbanismem spíše ve své náplni (funkci), která koresponduje s okolní krajinou i sídelním útvarem samotným. Výstižně zpracované analýzy se zabývají i sociálním rozměrem, který též formuje kontext místa a urbanismus.
Architektonické řešení A Projekt citlivě přistupuje ke stávající budově a snaží se o její maximální obnovu. Minimální zásahy v dispozicích a hmotách zdiva staré stavby a odlehčenost půdorysů nových budov, vzbuzují zajímavou polemiku nad původním a současným. Zrovna tak, jako materiálové řešení. Studentka použila na novostavbách a přístavbách tradiční materiály - dřevo, sklo, kámen, cihly, ale i novodobý perforovaný plech, pod kterým například skryla společenský sál s (jistě krásným) novým krovem. Zajímavá je práce autorky s tradičními formami a nově situovanými stavbami. Původní matérie autorka respektuje a podporuje jejich památkovou obnovou, nové objekty jsou inspirovány formami a elementy tradičních lidových staveb. Velký nedostatek má chodbička před WC pro ZTP (místnost 1.15), která postrádá standartní parametry pro manipulaci s vozíčkem. Také by bylo očekávatelné využít předprostor staré budovy na návsi pro posezení kavárny, se kterým projekt nepracuje.
Provozní řešení A Práce se zabývá obnovou a dostavbou stávajícího objektu. Stavba dostává nové funkční využití, které s ní koresponduje a propojuje s životem obce, jejích občanů i návštěvníků. Původní část je citlivě opravena a velmi vhodně naplněna funkcemi, které v obci chyběly. Kvůli kapacitě studentka navrhla v návaznosti na starou budovu přístavbu pojatou velmi konzervativně. Dále pak víceúčelový sál v podobě kontrastní stavby s pláštěm z perforovaného cortenu. Zdánlivě netradičním materiálem se studentka inspirovala v původních rezavých strojích na obdělávání půdy. Navržená zahrada se sadem, užitkovou částí a navazujícím hospodářským objektem vychází ve svém schématu ze studia okolních domů a pozemků - respektuje místní schéma zastavění pozemku a uspořádání budov. V zahradě je navržen objekt pro krátkodobé ubytování, který využívá tradiční materiály a vychází z místního lidového stavitelství. Do původní formy jsou vloženy novodobé objekty - obytné buňky. Propojení těchto dvou forem vyzní zajímavě. U obytných buněk bychom možná čekali více soukromí a menší vizuální propojení s poloveřejnou a polosoukromou částí areálu.
Technicko konstrukční řešení B Statické řešení objektů je inspirováno tradičními formami. Autorka používá tradiční dřevěný krov na nových objektech, ale pro podporu kompozice pracuje i s lehkými nízkými objekty zastřešenými plochou střechou. O konstrukci každého jednotlivého objektu a použitých materiálech, či nosných systémech není uvedeno dostatečné množství informací. Konstrukční detaily jsou prokreslené a graficky dobře zvládnuté.
Formální úroveň B Přehledně uspořádaná a graficky dobře zvládnutá práce. Postrádám údaje o pramenech, ze kterých autorka čerpala informace a obrazový materiál (především u analýz).
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 90759