SNÁŠEL, P. Alternativní paliva pro spalovací motory pro komerční automobily [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Štětina, Josef

Zvolené téma bakalářské práce patří k aktuálním vzhledem k tomu, že otázku alternativních paliv je nutno řešit, jak s ohledem na jejich nedostatek tak i růst cen a produkci exhalací. Grafická úprava bakalářské práce odpovídá požadavkům a splňuje zadání. Text je správně členěn do číslovaných kapitol, obrázky, tabulky a rovnice jsou číslovány. Práce je doplněna i seznamem zkratek, které se pro alternativní paliva používají. Rozsah textu práce odpovídá zadání. Student nad rámec zadání doplnil text i problematikou vodíkových palivových článků. Student prokázal schopnost pracovat s literaturou a samostatně z ní čerpat poznatky a logicky je třídit.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Charvát, Pavel

Bakalářská práce je zaměřena na oblast stále aktuálnější problematiky náhrady v současnosti používaných paliv pro spalovací motory. Práce je přehledně členěna do kapitol zabývajících se jednotlivými kapalnými a plynnými alternativními palivy, včetně způsobů jejich výroby, dopravy a skladování. Je třeba ocenit zařazení velkého množství tabulek ukazujících vlastnosti jednotlivých alternativních paliv a jejich porovnání z různých úhlů pohledu. V rámci jedné z kapitol uvádí student několik typů palivových článků, které sice nepatří do kategorie spalovacích motorů, ale kterým se přisuzuje velká budoucnost při pohonu dopravních prostředků. Ve výčtu chybí pravděpodobně nejslibnější typ palivového článku pro pohon vozidel a to DAFC (Direct Alcohol Fuel Cell). Palivem pro tyto palivové články je kapalný metanol případně etanol a tak odpadá náročná výroba, doprava a skladování vodíku. Z hlediska obsahu mám k práci jedinou připomínku. Přehled alternativních paliv je sice podán vyčerpávajícím způsobem, ale poměrně málo pozornosti je věnováno vlivu těchto paliv na tepelné oběhy spalovacích motorů a jejich účinnost (viz zadání práce). Samotný fakt, že mají některá alternativní paliva nižší výhřevnost než benzín nebo nafta, nemusí znamenat, že tepelné oběhy pracující s těmito palivy budou mít nižší termickou účinnost. Po grafické a jazykové stránce je práce na velmi dobré úrovni. Rovněž rozsah citovaných zdrojů je poměrně velký, i když většinu informací student čerpal z internetu (37 ze 40 referencí jsou odkazy na webové stránky).

Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 11375