ŠINDELEK, M. CIP Safety [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Štohl, Radek

Během zpracování diplomové práce student prokázal teoretické i praktické znalosti. Řešení práce věnoval potřebné úsilí. Prokázal schopnost samostatné práce jak při práci s literaturou, tak při návrhu a realizaci dvou laboratorních úloh na problematiku bezpečnosti strojů, řídicího programu, včetně vizualizace. Student prakticky ověřil funkčnost modelových úloh. Konzultací využíval ve zvýšené míře. Z hlediska vedoucího nemám k práci studenta připomínky.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Stibor, Karel

Tématem diplomové práce se bohužel nezabývá mnoho řešitelů automatizačních úloh, ani studentů vysokých škol, autor si vybral relativně náročné téma, protože naprostá většina podkladů je v cizích jazycích a navíc spíše zaměřené na marketing produktu než na jeho vlastní popis. Autor v rámci jedné části popsal protokol CIP a jeho pod-skupinu CIP Safety. Některé aspekty, které však nejsou důležité pro zadání práce, opominul, ale tento fakt nehodnotím negativně. Autor prostě nezmiňuje fakta zbytečná pro jeho práci. Diplomant projevil výtečnou znalost v oblasti hardware, zapojování a konstruování, jedinou slabinu práce vidím v nedůsledném nastudování legislativy, kde má autor prostor pro zlepšení. Diplomant zvolil správný postup, rozbor situace dvojice laboratorních úloh je velice zrychlený, ale jelikož se jedná o virtuální stroje, neubírá to výsledku práce. Pro realizaci výsledku použil diplomant nejlepších volně šiřitelných softwarů, proto ani této části nelze až na drobné překlepy v textové části nic vytknout. V teoretické části má autor zpracovány citace v přijatelné míře, v části kde řeší diplomant dvojici laboratorních úloh je citací výrazně méně a text je z naprosté většiny původní. Práci diplomant sestavil logicky, kapitoly jsou svým rozsahem obsáhlé přibližně podle důležitosti, nicméně autor se opírá o dnes již neplatnou normu ČSN EN 14121, jejíž text byl přesunut do normy ČSN EN 12100. Diplomant tedy pracuje v souladu s obsahem norem, nicméně uvádí neplatné označení. V práci jsou drobné překlepy na několika místech, v práci je uváděno číslo jedné již neplatné normy, nicméně práce svědčí o inženýrských schopnostech diplomanta.

Navrhovaná známka
C
Body
72

Otázky

eVSKP id 94392