NEJEDLÝ, L. Mapa osvětlení v GIS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Rozman, Jiří

Úkolem studenta bylo seznámit se se základy světelné techniky a metodami měření intenzit osvětlení venkovních prostorů. Měl rovněž prostudovat metodiku měření a odpovídající hygienické normy. Pro zpracování naměřených dat a vytvoření mapy osvětlení měl využít geografický informační systém ArcView. V teoretické části předložené práce student popisuje nejen světelné zdroje, ale také metodiku měření veřejného osvětlení. Uvádí také základní poznatky pro práci se systémem ArcGIS Desktop jehož analýzy následně využívá. V praktické části práce dokládá, že zvolenou lokalitu měření rozdělil na 9 oblastí a dosažené výsledky porovnal s normou. Zadanému tématu a problematice se student věnoval od začátku s plným nasazením. Pravidelně využíval konsultací a řídil se radami a pokyny vedoucího. Pracoval samostatně a iniciativně. Po formální stránce je práce na velmi dobré úrovni. Zadání práce bylo splněno. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím : v ý b o r n ě

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Potočňák, Tomáš

Študent Lukáš Nejedlý sa v rámci bakalárskej práce venoval problematike vytvorenia a hodnotenia mapy osvetlenia zvolenej mestskej aglomerácie. Úvod práce tvorí prehľadný teoretický popis svetla, jeho vlastností a fyzikálnych veličín k nemu viazaných. Následne študent definuje zrakovú pohodu a popisuje rôzne druhy konvenčne používaného umelého osvetlenia. Druhá kapitola práce ďalej rozširuje teoretický popis problematiky osvetlenia vonkajších priestorov, HW využívaného pri meraní osvetlenia ako aj popis metodiky a normy pre dané meranie. Posledná teoretický zameraná kapitola je venovaná popisu programového rozhrania ArcGIS. Všetky uvedené kapitoly v dostatočnom rozsahu popisujú zvolenú problematiku a poskytujú tak čitateľovi dobrý teoretický základ. Úvod praktickej časti tvorí popis zvolenej lokality, HW vybavenia, využitých noriem a vstupných nastavení prostredia ArcGIS. Kapitola piata následne čitateľa zoznamuje s prakticky nadobudnutými výsledkami pre jednotlivé parciálne oblasti, ako aj pre celkovú meranú lokalitu. Všetky namerané hodnoty sú patrične komentované a doplnené vhodne zvolenou grafickou a číselnou dokumentáciou. Záver práce tvorí diskusia výsledkov a ich zrovnanie s normou. Musím veľmi oceniť exaktnosť a odbornosť tejto časti práce, ktorá svedčí o dobrom pochopení zvolenej problematiky. Po odbornej a formálnej stránke je práca na výbornej úrovni. Rušivo môže pôsobiť akurát nekonvenčne pojatý úvod a drobné formálne nedostatky. Zadanie práce pokladám za splnené (na bakalársku prácu až nadštandardne) a celkovo hodnotím prácu ako výbornú A (98 bodov).

Navrhovaná známka
A
Body
98

eVSKP id 93497