LADICKÝ, P. Využití pilin jako substrátu pro biotechnologickou produkci PHA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Obruča, Stanislav

Peter Ladický se ve své bakalářské práci věnoval studiu možnosti využití pilin jako substrátu pro biotechnologickou produkci PHA. Obsahově je téma práce navázáno na aktuálně řešený vědecký projekt a výsledky získané v rámci této práce byly klíčové pro směřování navazujících experimentů. Student přistupoval ke své práci velice samostatně a aktivně, prokázal mimořádnou laboratorní zručnost a disciplinovanost. Velice rychle si dokázal osvojit řadu relativně náročných laboratorních postupů a metod jako jsou kultivace mikroorganismů, analýza kultivačních médií pomocí spektroskopických a separačních metod a také analýza intracelulárního obsahu PHA pomocí GC-FID. Své průběžné výsledky student poctivě konzultoval s vedoucím práce i konzultantem, navíc se sám aktivně podílel na směřování a designu svých experimentů. Také k vypracování textové části přistoupil student tvůrčím způsobem a vypracoval ji do velké míry samostatně. Prokázal schopnost vypracování literární rešerše, presentace experimentálních výsledků a definování závěrů. Výsledky práce byly již presentovány na mezinárodních konferencích a po dalším doplnění budou také zaslány k posouzení do odborného časopisu s impakt faktorem. Proto práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Sedláček, Petr

Peter Ladický se v předložené bakalářské práci zaměřil na experimentální posouzení využitelnosti lignocelulózových odpadních materiálů (konkrétně pilin a hoblin) jako substrátu pro biotechnologickou produkci polyhydroxyalkanoátů modelovými bakteriálními kmeny. Téma práce je aktuální, s jednoznačným přesahem do praxe. Mohu konstatovat, že student si s řešením tohoto tématu poradil vynikajícím způsobem. V rešeršní části práce (kapitola Teoretická časť) student srozumitelnou a čtivou formou shrnuje současný stav poznatků o struktuře, vlastnostech a aplikačním potenciálu polyhydroxyalkanoátů a seznamuje čtenáře s možnostmi jejich biotechnologické produkce. Tato část práce je rozsahově vyvážená, student v ní prokazuje schopnost pracovat s kvalitními literárními zdroji (celkem 32 referencí, z toho převážná většina časopiseckých) a o pečlivosti studenta svědčí minimální výskyt překlepů či typografických prohřešků (za zmínku stojí snad jen špatná kvalita obrázku 3). V experimentální části práce se student zaměřuje na praktické ověření využitelnosti hydrolyzátů odpadních lignocelulozových materiálů jako substrátu pro biotechnologickou produkci PHA. Za tímto účelem navrhl a realizoval celou řadu nezbytných optimalizačních experimentálních kroků (kalibrace analytických metod, optimalizace procesů hydrolýzy a detoxikace) a vlastní kultivační testy, práce tak co do množství realizovaných experimentů může směle konkurovat leckteré práci diplomové. Výstupem experimentální části práce je celá řada originálních poznatků. Z hlediska diskuze výsledků mám pouze jedinou připomínku – poněkud rušivě působí na čtenáře opakování konkrétních hodnot měřených veličin v textu, zcela postačí jejich prezentování grafickou formou. Závěrem lze konstatovat, že předložená bakalářská práce Petera Ladického představuje vynikající absolventskou práci, kterou doporučuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm „Vynikající (A)“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 88138