HLAVINKA, M. Optimalizace výroby hřídele řízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Jaroš, Aleš

Bakalářská práce je zaměřena na návrh optimalizace výroby součásti „hřídel řízení“. Součástí práce je popis společnosti CIE Ždánice s.r.o., ve které je součást vyráběna. Dále je popsána součást, materiál obrobku a následná výroba součásti na robotické lince. Nosnou částí práce je návrh nových řezných nástrojů pro problematické operace, při kterých nevznikala dělená tříska a u operace 520.2 následné odzkoušení doporučených řezných nástrojů. Práce je dobrého technického charakteru a splňuje všechny kritéria pro tento typ závěrečné práce. Student pracoval samostatně a pravidelně docházel na konzultace. Všechny cíle bakalářské práce byly splněny, a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kalivoda, Milan

Autor využil firemní prostředí, provedl rozbor stávajících procesů a definoval možnosti vylepšení. Situace je určitým způsobem komplikovaná, do hry vstupuje stávající robotizace. Přesto ho rozbor dovedl k hlavním myšlenkám, tj. zlepšit tvorbu třísky přímo v obráběcím procesu, což doložil návrhem jiných nástrojů. Tento řešitelský přístup lze ocenit. Bylo nutno brát ohled na stávající vybavení firmy, tím se doporučení jiných VBD s utvařeči dost omezilo, přesto se podařila změna v obrábění. Na základě dodržení kvality obrobeného povrchu součástí byly definovány jiné řezné podmínky. V experimentální části bakalářské práce se tyto předpokládané změny odzkoušely. Dílčí výsledky se neprojevily vždy kladně. Rozhodnutí o realizaci tedy autor přenechává firemním pracovníkům.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 91742