MATĚJKA, P. Výroba vodíku z biomasy II [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Houdková, Lucie

Předložená diplomová práce se zabývá výrobou vodíku z biomasy metodou tmavé fermentace. Stěžejní částí práce je experimentální činnost a na ni navazující výpočty. V úvodu práce student zpracoval přehlednou rešerši. V období února až května se podílel na práci v laboratoři a iniciativně přistupoval k řešení vyskytujících se problémů. Výpočtová část práce je založena na datech z literatury, neboť v laboratoři se nepodařilo uskutečnit experiment, který by bylo možné vyhodnotit jako úspěšný, což ovšem není vina diplomanta. Připravené výpočty (příloha diplomové práce) jsou zpracovány tak, aby byly využitelné i do budoucna, kdy do nich bude možné dosazovat výsledky dalších experimentů. Diplomant pracoval velmi samostatně a svědomitě. Dokázal zpracovat získaná experimentální data a vyvodit z nich závěry, které navíc porovnal s obdobnými pracemi prezentovanými v zahraničních časopisech. Z toho důvodu hodnotím práci známkou A - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Lisý, Martin

Práce se zabývá výrobou vodíku pomocí tzv. tmavé fermentace pivovarského mláta. První část práce obsahuje rešerži dané problematiky, ve druhé části je popis a vyhodnocení experimentální práce. Experimentální část byla poznamenána značnými problémy s provozovaným zařízením, čímž byl prostor pro získání relevantních výsledků značně omezen. Je však otázkou, nakolik mohl student sám ovlivnit průběh experimentů v laboratoři BRO. Nicméně cíl zadání, stanovení energetické náročnosti procesu, byl splněn. Bohužel, celá práce je výrazně znehodnocena značným množstvím pravopisných chyb, zejména v interpunkci nebo psaní malých a velkých písmen (včetně názvu fakulty v zápatí). V textu se objevuje také množství překlepů a nesouvisle a nelogicky formulovaných vět, např. "Na produkce jednoho metru krychlového vodíku je potřeba 5 kWh elektřiny a z toho vyplývá, že je tato metoda má velmi velkou energetickou spotřebu." Také kvalita některých obrázků je nízká a nezřetelná. Přes výše uvedené výtky práci doporučuji k obhajobě a práci hodnotím známkou dobře/C.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 41698