POP, Z. Použití tenkovrstvé chromatografie pro frakcionaci lipidů v sýrové matrici [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato bakalářská práce je součástí rozsáhlé studie, která se bude zabývat komplexní charakterizací lipidů ve vzorcích přírodních a tavených sýrů. Práce bude spočívat ve sledování obsahu volných a vázaných mastných kyselin a některých dalších parametrů souvisejících s obsahem a složením lipidů ve vzorcích. Modelové vzorky budou vyráběny ve spolupráci s Ústavem technologie potravin na technologické fakultě Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Práce je zaměřena na ověření možnosti využití tenkovrstvé chromatografie pro frakcionaci lipidů v sýrové matrici. V práci byly ověřeny a optimalizovány vybrané parametry metody stanovení mastných kyselin založené na spojení TLC s plynovou chromatografií s FID detekcí. Optimalizovaná metoda byla následně aplikována na první vyrobené modelové vzorky tavených sýrů. Student pracoval pečlivě a svědomitě. Prostudoval množství literárních zdrojů, na jejichž základě vypracoval kvalitní teoretickou část práce; při zpracování vhodně aplikoval i znalosti dosud získané v průběhu studia. Výborně zvládl i práci v laboratoři; samostatně si připravoval vzorky, organizoval průběh práce, správně vyhodnocoval získané výsledky. Metodika je z velké části založená na klasické laboratorní práci, kde prokázal velkou experimentální zručnost. Bez problémů zvládl i práci s instrumentální technikou. Výstupem jsou cenné dílčí výsledky, na které bude vzápětí navazovat v rámci své diplomové práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vespalcová, Milena

Předložená bakalářská práce Zdeňka Popa je úvodní částí rozsáhlejšího tématu věnovaného komplexní charakterizaci lipidů ve vzorcích přírodních a tavených sýrů. Autor se ve své práci zabývá optimalizací a validací některých parametrů metody tenkovrstvé chromatografie pro frakcionaci lipidů v sýrové matrici. TLC pak spojil s plynovou chromatografií s FID detekcí. Funkčnost výsledné kombinované separační techniky úspěšně vyzkoušel na stanovení volných a vázaných mastných kyselin ve vzorku taveného sýra. Teoretická část práce je sepsána na 20 stranách, jednotlivé kapitoly mají logickou návaznost a použité informační zdroje jsou správně citovány. Tato část obsahuje téměž všechny vstupní informace potřebné pro řešení zadaného úkolu. Chybí mi zde však alespoň krátký literární přehled o použití TLC k frakcionaci lipidů. Z experimentální části je zřejmé, že autor bez potíží zvládl v celé šíři jak manuální tak i instrumentální techniky. Odpovídající sumu experimentů dokumentoval přehlednými tabulkami, fotografiemi i dostatečně přesným popisem experimentů. Dílčí výsledky zkonfrontoval s několika literárními zdroji a jasně zformuloval správné závěry. K formální stránce práce mám 2 připomínky: - doporučuji příště nečíslovat samostatně krátké kapitolky, které mají jen několik málo řádků; např. str. 18, kap. 2.8.2.2 nebo str. 22, kap. 3.3.1.2 a 3.3.2.2. - vyvarovat se častého psaní doplňkových informací do závorek. Pro pochopení textu je výhodnější, když informace v závorce je zařazena do textu samostratnou větou a za respektování všech pravidel českého jazyka. např. str. 17, 2. odstavec shora, 2. a 3. řádek sdola nebo str. 13, poslední 3 řádky. Tato bakalářská práce Zdeňka Popa splňuje všechny body zadání a je dobrým východiskem pro pokračování v rámci budoucí DP. Proto ji jednoznačně doporučuji k obhajobě a celkově hodnotím známkou VÝBORNĚ - A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 88900