KOKOLIA, M. Nositelná rektifikační anténa pro RF sklízení energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Láčík, Jaroslav

Cílem práce byl návrh nositelné rektifikační antény pro RF sklizení energie. Diplomant se seznámil s problematikou rektifikačních antén a na základě získaných poznatků navrhl dvoupásmovou rektifikační anténu nejdříve na mikrovlnném substrátu a pak i nositelnou verzi podobné rektifikační antény na textilním substrátu. I přesto, že diplomant při řešení práce provedl několik nestrandardních kroků, tak považuji zadání práce za splněné. Text předložené práce obsahuje několik chyb hlavně formálního charakteru. Velmi oceňuji aktivní a kladný přístup diplomanta k řešení své práce.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Horák, Jiří

Student se ve své práci zabývá návrhem nositelné rektifikační antény. V úvodu se věnuje výběru kmitočtových pásem, které by byly vhodné pro sklízení RF energie. Navazující kapitoly pojednávají o flíčkových anténách a textilních substrátech.Jsou zde také rozebrány okolnosti, které mohou zhoršovat parametry textilních substrátů a následně i antén. V další kapitole už následuje vlastní návrh rektifikační antény. Prvotním krokem je návrh takové antény na standardním substrátu, kterým by se ověřila správnost zamýšleného konceptu. Následující podkapitoly se již zaměřují na cíl diplomové práce a pojednávají o výběru vhodných textilií, vhodného způsobu napájení flíčkových antén na textilu a samozřejmě také o konkrétních návrzích, počítačových simulacích a experimentálním měření navržených antén. Nejsou zde ovšem uvedeny výsledky měření včetně rektifikačního obvodu, což je nakonec zdůvodněno v závěru. V práci se vyskytuje pár gramatických nepřesností a překlepů. V textu naopak postrádám odkazy na uvedené obrázky a grafy. Diplomovou práci jinak hodnotím kladně a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
84

Otázky

eVSKP id 93436