SCHOLZOVÁ, K. Použití extrakce tuhou fází pro frakcionaci lipidů v sýrové matrici [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato bakalářská práce je součástí rozsáhlé studie, která se bude zabývat komplexní charakterizací lipidů ve vzorcích přírodních a tavených sýrů. Práce bude spočívat ve sledování obsahu volných a vázaných mastných kyselin a některých dalších parametrů souvisejících s obsahem a složením lipidů ve vzorcích. Modelové vzorky budou vyráběny ve spolupráci s Ústavem technologie potravin na technologické fakultě Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Práce je zaměřena na ověření možnosti využití metody SPE (Solid Phase Extraction) pro frakcionaci lipidů v sýrové matrici. V práci byly ověřeny a optimalizovány vybrané parametry metody stanovení mastných kyselin založené na spojení SPE s plynovou chromatografií s FID detekcí. Studentka pracovala pečlivě a svědomitě. Prostudovala množství literárních zdrojů, při zpracování vhodně aplikovala i teoretické znalosti dosud získané v průběhu studia. Na základě provedené literární rešerše výborným způsobem zpracovala teoretickou část práce. Výborně zvládla i práci v laboratoři; samostatně si připravovala vzorky, organizovala průběh práce, přicházela s návrhy na další experimenty, správně vyhodnocovala a v práci potom diskutovala získané výsledky. Metodika je z velké části založená na klasické laboratorní práci, kde prokázala velkou experimentální zručnost. Bez problémů zvládla i práci s instrumentální technikou. Zavádění a optimalizace nové analytické metody je velmi náročný proces a vyžaduje mnoho předběžných znalostí, času a provedených experimentů. Studentka vykonala obrovské množství práce a získala tak první cenné dílčí výsledky, na které bude vzápětí navazovat v rámci své diplomové práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vespalcová, Milena

Předložená bakalářská práce posluchačky Kristýny Stavinohové je jednou z úvodních částí rozsáhlejšího tématu věnovaného komplexní charakterizaci lipidů ve vzorcích přírodních a tavených sýrů. Autorka se ve své práci zabývá aplikací techniky extrakce tuhou fází (SPE) na úpravu sýrové matrice s cílem extrahovat frakci volných mastných kyselin. Ty by pak byly stanoveny plynovou chromatografií. Teoretická část práce je sepsána na 20 stranách a jednotlivé kapitoly mají logickou návaznost. Ocenění zaslouží množství informačních zdrojů (72), věsměs cizojazyčných původních prací, které autorka k této části prostudovala a správně citovala. V této části jsou shrnuty všechny vstupní informace potřebné pro řešení zadaného úkolu. Experimentální část ukazuje, že studentka bez potíží zvládla v celé šíři jak manuální tak i instrumentální techniky. Svoje experimenty pak detailně a velmi přesně popsala. Tam, kde to bylo instruktivní, doplnila popis ještě fotografiemi, schematickými obrázky, chromatogramy případně grafy. Takový postup je náročný, ale v případě vývoje metody, což její BP splňuje, je velmi cenný. Umožňuje všem, kteří budou v avizovaném dlouhodobém programu charakterizace sýrů pokračovat, přesně a správně připravovat výchozí vzorky. Zadání bakalářské práce bylo beze zbytku splněno, výsledky jsou pečlivě diskutovány, jsou vyvozeny správné závěry a doporučen směr dalšího vývoje metody. Práce je napsána kultivovaným jazykem. K formální stránce práce mám jen 2 drobné připomínky: - iontoměnič, iontově výměnný mechanismus, iontoměničové fáze - se píší s i na začátku, nikoli j např. str. 18, 13. řádek shora; str. 19, 11. řádek zdola; str. 20, 4. řádek zdola - v kapitolách popisujících experimentální vybavení 3.1.2 a 3.1.3 je zvykem důsledně psát jak firmu výrobce, tak i stát výrobce. Předložená práce posluchačky Kristýny Stavinohové představuje vysoký standard bakalářské kvalifikační práce, proto ji hodnotím známkou VÝBORNĚ - A a jednoznačně doporučuji k obhajobě

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 88899