FRIML, L. Domovní alarm [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Macho, Tomáš

Úkolem pana Lubomíra Frimla bylo navrhnout koncepci domovního alarmu, zvolit vhodná čidla, navrhnout a realizovat elektronické obvody včetně desek plošných spojů. Pro ověření funkčnosti ústředny domovního alarmu měl vytvořit potřebné softwarové vybavení. Diplomová práce navazovala pouze na jednu semestrální práci. Při řešení semestrální práce pan Friml disponoval solidními znalostmi z oblasti mikroprocesorové techniky a návrhu elektronických obvodů. Semestrální práci věnoval potřebné množství úsilí i času. Bohužel řešení svého diplomového projektu pan Friml věnoval naprosto nedostatečné množství času, na konzultace během letního semestru téměř nechodil. Realizaci řídící jednotky ústředny se mu nepodařilo dokončit a u obhajoby v prvním termínu neuspěl. Bohužel ani po tomto neúspěchu se pan Friml nespojil s vedoucím práce a novou práci odevzdal bez jakékoli konzultace s vedoucím. Z předložené průvodní zprávy lze usuzovat, že se diplomantovi podařilo dokončit připojení displeje k řídící jednotce a vytvořit část softwarového vybavení pro ovládání displeje, klávesnice a zvukové signalizace a komunikaci s čidly. Funkčnost software ani hardware však nemohu posoudit, neboť mi nebyla předvedena. V případě, že diplomant komisi předvede funkčnost ústředny a softwarového vybavení, doporučuji hodnotit práci známkou E/55 bodů.

Navrhovaná známka
E
Body
55

Posudek oponenta

Valach, Soběslav

Diplomová práce se zabývá rozborem a návrhem systému domovního alarmu na bázi mikroprocesoru PIC včetně přídavných modulů. Práce je rozdělena na tři části. První část pojednává o současném stavu zabezpečovacích ústředen a různých druhů čidel (kapitoly 2-3). Druhá část práce popisuje vlastní koncepci zařízení a návrh jednotlivých modulů (kapitoly 4-10). V této části je popsán postup návrhu a výpočet hodnot součástek. Některé výsledky a předpokladu jsou chybné (vztah na str. 37) a autor se dopouští logických chyb. Např. použití zdvojovače napětí pro generování 5V v modulu ovládacího panelu je chybné – nejsou uvedeny požadavky na proud dodávaný zdvojovačem, kdy se v celku spolehlivě můžeme domnívat, že nebude mít dostatek energie pro buzení podsvícení LCD displeje. Volba součástkové základny působí nestandardně – kombinace obvodů HC, CMOS, LS je neopodstatněná. Třetí a poslední oddíl (kapitola 11) je věnován softwarovému vybavení, kde je popsáno vývojové prostření pro mikrokontroler, registry LCD displeje a vlastní SW vybavení napsané v programovacím jazyku assembler. Po odborné stránce lze práci vytknout nedostatky ve znalosti zpracovávaného tématu a to nejen v oblasti využití periferních zařízení mikroprocesoru, ale také ve výběru součástkové základny, kreslení schémat a obecně přístupu k dané problematice. Dále v práci není uvedeno zhodnocení dosažených výsledků, ověření funkce jednotlivých modulů a funkce systému jako celku. Autor se omezuje pouze na ověření základních funkcí ústředny – výpis na display, zadaní hesla a alarmový stav. Cíle práce byly splněný takto (jednotlivé body jsou doplněny komentářem): 1) 85% (bez komentáře) 2) 30% - koncepci systému je věnována jedna kapitola o třech stranách, kde je popisováno umístění systému do objektu RD. Vlastní koncepce je nedostatečně diskutována a spíše se zaměřuje na funkce systému než na vlastní provedení. 3) 45% - předložená obvodová schémata jsou neúplná, místy chybná, nejednoznačná a neodpovídají zavedením konvencím pro kreslení schémat ve slaboproudé elektronice. Vlastní koncepce a návrh EZS nereflektuje běžně zavedené postupy v této oblasti – ochrana vstupů/výstupů, vyvážení měřících smyček a další. 4) 60% - návrh desek plošných spojů byl realizován ve shodě s požadavky zadání, podklady pro výrobu DPS jsou dodány jako DPS modul v programu Eagle. Tato data obsahují technologické chyby (např. standardně se nevedou vodiče / součástky na samý kraj desky plošného spoje). Dále nejsou obsaženy rozpisky součástek/materiálu, třídy přesnosti, povrchové úpravy pro výrobu DPS a další technologické detaily. 5) 40% - dodané SW vybavení ověřuje jen základní funkce ústředny, viz. popis výše. Vlastní forma a úroveň programu neodpovídá práci absolventa magisterského programu VŠ, viz. funkce porovnej (realizuje porovnání dvou 32 bitových čísel na 285 řádcích). Vzhledem k tomu, že byly splněný všechny body zadání, navrhuji hodnocení E (50 bodů).

Navrhovaná známka
E
Body
50

Otázky

eVSKP id 61169