HOLAS, J. Návrh převodníku AD s nízkým napájecím napětím v technologii CMOS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Kledrowetz, Vilém

Student Jiří Holas ve své diplomové práci navázal na svou práci oblasti návrhu analogových integrovaných obvodů, které se věnoval na stáži v Analog Devices v Irsku. Celou dobu pracoval samostatně, sám si stanovoval termíny a pravidelně mě informoval o výsledcích. Na konzultace chodil s konkrétními dotazy týkající se specifických problémů, které se při návrhu vyskytly. V rámci DP provedl detailní návrh obvodu. Během řešení práce se objevily problémy spojené s časováním spínačů a jejich parazitními kapacitami. To se studentovi podařilo vyřešit, což velmi oceňuji, protože tato problematika je v literaturách popisována velmi povrchně. Správnou činnost celého obvodu ověřil nejdříve v programu MATLAB a po té také řadou pokročilých analýz v návrhovém prostředí Cadence. Pro snížení velikosti chyb INL a DNL student navrhl možný koncept kalibrační metody. Práce byla dokončena a odevzdána v předstihu. Navrhuji hodnocení A - (98 bodů).

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Háze, Jiří

Práce se zabývá návrhem řetězového převodníku AD s nízkým napájením. Student v práci logicky postupuje od teorie převodníků přes jednotlivé typy převodníků AD až k vybrané struktuře řetězového převodníku. Jasně je oddělena teorie od vlastního návrhu a implementace. V práci mi chybí zdůraznění vlastního přínosu k problematice kromě implementace ve vybrané technologii. Prezentované obvodové principy a dílčí bloky jsou již obecně známé a nepřináší nic nového do problematiky. Očekával bych více inženýrský, tedy kreativní přístup než jen přebírání známých věcí. DP je psaná v angličitně s minimem drobných chyb, které rozhodně nemají vliv na bezproblémové pochopení prezentované látky. Po formální stránce je práce velmi dobře nápsána s řadou obrázků a grafů popisujících jasně a logicky teoretickou i praktickou část DP. Drobnou výtku mám k velikosti schémat převzatých z Cadence a některých grafů a tím také zhoršené možnosti čtení popisků ve schématu resp. grafu.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 94004