DYNTAROVÁ, M. Měření radioaktivního záření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Chmelař, Milan

Slečna Markéta Dyntarová se měla za úkol ve své bakalářské práci zabývat problematikou radioaktivity z hlediska její vlastností, možností detekce, navrhnout detektor záření s GM trubicí s akustickou signalizací a s digitálním ukazatelem. Indikační část přístroje (bez ukazatele) měla realizovat. Předložená bakalářská práce je značně obsáhlá. Úvodní teoretická část velmi podrobně popisuje vlastnosti jednotlivých druhů záření, včetně příslušných fyzikálních jednotek používaných k jeho popisu. V následující praktické části je pak zařízení navrženo a jeho část byla i realizována. Navržené a realizované zařízení bylo oživeno, odzkoušeno a je funkční. Slečna Dyntarová se projevila jako velmi pilná studentka, která věnovala opravdu velké úsilí tomu, aby se s problémy souvisejícími se zářením seznámila a také jim porozuměla. Totéž lze říci i o problémech souvisejících s obvodovou technikou nutnou pro návrh, konstrukci a realizaci zařízení, které bylo součástí zadání této bakalářské práce. Opravdu mnoho se toho musela doučit. I práce s literaturou byla na úrovni (viz mimořádně rozsáhlý seznam použité literatury). Na konzultace chodila pravidelně, vždy se seznamem přesně formulovaných otázek. K formální stránce práce nemám výhrad. Na první pohled je patrné, že studentka věnovala celkové úpravě práce velkou péči. Na závěr konstatuji, že bakalářská práce slečny Dyntarové splňuje zadání ve všech bodech a proto ji doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení 95 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Kolář, Radim

Studentka Markéta Dyntarová vypracovala bakalářskou práci na téma měření radioaktivního záření. Samotný text práce je poměrně rozsáhlý a je rozdělen do dvanácti kapitol. Kapitoly 2 až 5 tvoří teoretický úvod, další kapitoly pak samotný návrh detektoru radioaktivního záření. Text je psán přehledně a srozumitelně. Mám je výtku týkající se používání literatury. Autorka uvádí použité zdroje vždy až na konci podkapitol, což není obvyklé. Vhodnější je citovat průběžně v textu. Samotný návrh přístroje se zdá být v pořádku, včetně všech výpočtů. Návrh je popisován jasně a přehledně, je vždy uvedeno schéma dílčího bloku, popis jeho funkce a nakonec samotný návrh součástek na základě požadavků. Oceňuji, že autorka nad rámec zadání navržený obvod realizovala a je funkční. Studentka tak prokázala, že je schopna navrhnout a realizovat komplexní dílo. Text práce proto hodnotím stupněm A/95.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 93479