PADĚRA, R. Zefektivnění výroby držáku jehelní tyče [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedlák, Josef

Posuzovaná diplomová práce je zpracována v souladu se zadáním na výborné úrovni. Práce se mimo jiné zabývá zejména návrhem na zefektivnění výroby držáku jehelní tyče. Teoretická část práce je zaměřena na charakteristiku a rozbor aplikovaných technologií třískového obrábění (operace frézování, vrtání, vyhrubování, vystružování, zahlubování, řezání závitů), materiálů pro řezné nástroje a vlivu řezného prostředí při výrobě. Praktická část práce se zabývá analýzou stávajícího stavu obrábění držáku jehelní tyče a navrhuje inovativní řešení v podobě zefektivnění procesu obrábění upravením (nahrazením, sloučením, odstraněním) určitých operací na jiné výrobní zařízení (CNC vertikální obráběcí centrum HAAS VF-2SS). Součástí práce je popis jednotlivých výrobních pracovišť včetně použitého nástrojového vybavení, které zahrnuje u procesu zefektivnění inovaci v podobě změny většiny řezných nástrojů, potřebných řezných podmínek a použití speciálního upínacího přípravku pro výrobu držáku jehelní tyče. Práce je ukončena technicko-ekonomickým zhodnocením, které je spojené s rozborem a porovnáním obou navržených variant výroby z pohledu časů potřebných pro výrobu, průběžné doby výrobní dávky a celkových výrobních nákladů. Diplomant získával potřebné informace a podklady na pravidelných konzultacích nejen ve škole, ale převážně ve firmě MINERVA Boskovice, a.s. Získané informace maximálně zužitkoval v předložené práci. Po grafické stránce je práce zpracována rovněž na výborné úrovni. Podklady potřebné pro svoji práci diplomant čerpal z literárních, odborných a elektronických zdrojů, o které se také opírá. Při řešení diplomové práce postupoval diplomant správně. Prezentované výsledky jsou přesvědčivé a jsou přehledně uspořádány pomocí obrázků, tabulek a grafických závislostí. Práce je přehledná a srozumitelná. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že diplomant splnil zadání v plném rozsahu, a proto doporučuji diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Osička, Karel

Předložená diplomová práce se zabývá výrobou součásti držáku jehelní tyče šicího stroje s cílem návrhu racionalizace výroby. Úvodní část práce je věnována podrobnému rozboru použitých technologií na výrobu součásti. Další část práce je zaměřena na rozbor technologičnosti konstrukce součásti a její stávající výrobu. Ve inovativní části je proveden návrh racionalizace výrobního procesu obsahující návrh přípravku a nových strojů použitých pro výrobu, volbu nástrojů a odpovídajících řezných podmínek, technologický postup a potřebné strojní výpočty. V poslední části je provedeno zhodnocení stávající a nově navržené výroby jejich vzájemným porovnáním. Vzhledem k přímé návaznosti na konkrétní firmu nejsou některé vstupní ekonomické údaje přímo uvedeny a technicko-ekonomické zhodnocení vychází především z porovnání strojních časů. Autor prokázal dobrou znalost dané problematiky a schopnost posuzovat technické problémy v širších souvislostech.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 92632