DARIDA, S. Blokující spínaný zdroj 600 W s experimentální samokmitající topologií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Martiš, Jan

Práce se zabývá teorií, návrhem, konstrukcí a měřením experimentálního spínaného zdroje "samokmitající" konstrukce, která se vyznačuje jednoduchostí a robustností. Návrh a teorie kolem tohoto jednoduchého zapojení je ovšem paradoxně složitější a poněkud nejasná ve srovnání se zdroji řízenými klasicky, což přispívá ke komplexitě práce. Cílem bylo ověřit realizovatelnost této topologie na neobvykle vysokém výkonu (600 W), tato realizovatelnost se potvrdila a zdroj byl úspěšně oživen. Student pravidelně docházel na konzultace a svědomitě se věnoval vytváření práce. Z velké části pracoval samostatně, včetně realizace funkčního vzorku. Všechny body zadání byly splněny. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Vorel, Pavel

Práce se zabývá návrhem a realizací spínaného zdroje s výkonem 600W velmi originální koncepce. Pro poměrně velký výkon je použit blokující měnič speciální jednospínačové topologie umožňující potlačit napěťový překmit způsobený rozptylem impulsního transformátoru. Dále je použita technologie samokmiktajícího měniče, není tedy potřebný žádný řídicí obvod. Napěťová regulační smyčka je však přesto přítomna. Z regulačního hlediska není sice dynamika a rozsah regulace ideální, pro určité aplikace se však jistě jedná o použitelné a velmi zajímavé řešení vynikající svou jednoduchostí. Věcné hodnocení: Práce byla poměrně obtížná ve své teoretické fázi, paradoxně jsou totiž analýza činnosti a vlastní návrh obvodu značně obtížnější než u klasicky řízeného spínaného zdroje, přestože výsledný obvod je jednodušší (obsahuje méně součástek než klasicky řízený spínaný zdroj). Sled myšlenek a výpočtů je jasný a účelný, popis je výstižný. Místy se v něm vyskytují drobné nepřesnosti – např. na str. 30 je rovnice (3.3.1.4-1a) mylně označena za Hopkinsonův zákon. V celkovém kontextu se ale jedná o nepodstatný problém. Formální hodnocení: Práce je psána kultivovaným odborným jazykem a srozumitelně. Občas se vyskytují drobné chyby (např. Zenerova dioda s malým písmenem z), výjimečně chybějící čárka ve větě a jedna hrubá gramatická chyba v závěru. Ta je sice drobnou, ale poněkud nešťastnou skvrnkou na jinak krásné práci. Obrázky jsou také velmi kvalitní. Celkově hodnotím práci jako velmi zdařilou, doporučuji ji k obhajobě a navrhuji hodnocení výborně.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 91227