HALAŠKA, J. Trendy ve výrobě voskových modelů u technologie vytavitelného modelu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Horáček, Milan

Bakalářská práce velmi přehledně popisuje problematiku zhotovení voskových modelů, a to od popisu všech typů v současnosti používaných voskových směsí a jejich zkoušení, až po vlastní zhotovení modelů v matečných formách. Není opomenuta ani otázka regenerace a rekonstituce vosků a přehledně jsou popsány i problémy, které mohou při výrobě nastat /tj. vady voskových modelů/. Práce je členěna logicky s bohatou literaturou a je využitelná okamžitě ve slévárnách přesného lití především z pohledu lepšího porozumění této poměrně složité problematiky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Šmatelka, Jakub

Bakalářská práce pana Halašky se zaměřuje na přehled nejpoužívanějších voskových směsí a zařízení pro výrobu odlitků metodou vytavitelného modelu. Cílů práce, a sice popsat voskové směsi a výrobu voskových modelů, bylo dosaženo, avšak práce na mě působí mírně chaoticky. Již v úvodu jsou nejednoznačně popsané cíle práce v mírném rozporu s abstraktem. Dále k historii odlévání na vytavitelný model se autor vrací hned v několika kapitolách. Plniva voskových směsí, regenerace a rekonstituce jsou také popsány ve více kapitolách. Dle mého názoru by byl vhodnější odkaz v přehledu typů vosků na jedinou kapitolu zabývající se daným tématem podrobněji. Naopak velmi důležité a rozsáhlé téma "objemová roztažnost během výroby odlitku" je zmíněno až v kapitole "zkoušení vosků", a to navíc ne příliš podrobně. Po technické stránce je, až na tyto nedostatky, práce velmi pěkně zpracována. Zejména bych vyzdvihl popis metody „rapid prototiping“, která dnes na trhu zaujímá stále větší procento výroby. Kvalitně a přehledně je také zpracován přehled zkoušení voskových směsí. Malou výhradu bych měl rovněž k originalitě a možnosti použití v praxi. Textů na toto téma bylo vypracováno již mnoho a nemyslím, že má tato práce zásadní praktický přínos. Předmětem práce však byl popis stávajících technologií, což autor kompletně splnil. Této bakalářské práci však na kvalitě velmi ubírá stylistická úprava a pravopis. V textu je mnoho překlepů, chybějící nebo přebývající interpunkce, nejsou odsazeny první odstavce jednotlivých kapitol. Často se opakují slova jako "určitý, potom, poté". Některé věty jsou značně nelogicky uspořádané, např.: "Výrobní proces se skládá z několika kroků, které je potřeba nutno dodržet", "Zkušební tyčinka je potom poté umístěna do zkušebního zařízení" a "Lze je snad recyklovat." Působí pak zmatečně a text se hůře chápe. Student vysoké školy by měl být schopen psát závěrečnou práci nejen správně po technické stránce, ale také po stylistické a gramatické. Nicméně vzhledem k technickému zaměření práce těmto chybám nepřikládám příliš velkou váhu a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 92056