MAJER, J. Výpočet potrubní trasy parovodu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Nekvasil, Richard

Diplomant Bc. Jan Majer prostudoval doporučenou literaturu týkající se řešené problematiky. Seznámil se s konstrukčním řešením potrubních tras, osvojil si program AutoPIPE na výpočty potrubních tras a prohloubil své dosavadní znalosti v MKP software ANSYS Workbench. Ve své práci uvedl způsoby návrhu potrubních tras a provedl výpočet jedné z nich. Tuto potrubní trasu vyhodnotil a provedl detailní výpočty kritických uzlů pomocí MKP včetně kategorizace napětí. Výsledky jeho práce mají reálný výstup a podobným způsobem jsou navrhovány potrubní trasy v praxi. Student splnil veškeré body zadání diplomové práce, která byla středně náročná. Práce je po své obsahové i grafické stránce zpracována na velmi dobré úrovni. Její pojetí bylo správné a velmi zdařile. V průběhu zpracování diplomové práce projevoval student aktivní zájem o řešenou tématiku, prokázal samostatnost a schopnost řešení konkrétních problémů, které nastaly během řešení práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Dohnal, Miloslav

Cílem této diplomové práce bylo navrhnout rozpěrné body potrubní trasy a vhodně umístit kompenzátory. Dále pak na navržené potrubní trase provést kontrolní výpočet v programu AutoPIPE a vyhodnotit její kritická místa ve výpočetním softwaru ANSYS. V první části práce student popisuje potrubní systém a jeho dílčí součásti. Zde jsou zahrnuty i metodiku stanovení rozteče podpěr a design kompenzátorů pro minimalizaci napětí vlivem teplotních dilatací. Autor práce přehledně rozfázoval a popsal postup při navrhování umístění rozpěr a kompenzátorů. Kvalifikoval potenciální nebezpečná místa na potrubní trase a provedl kontrolní výpočet. Zde se student dle mého dopustil několika drobných chyb ve formulaci obsahu. Například uvádí, že jemnější síť poskytuje lepší výsledky. Obecně kvalitní síť je dostatečnou podmínkou pro získání přesných výsledků. U MKP analýz může s dostatečně jemnou sítí napětí růst i do nekonečna. Při zpracování výsledků MKP analýz bych uvítal více konzistence. Namáhání je uváděno v procentuálním vyjádření dovoleného napětí. V detailních analýzách nebezpečných míst však student uvede pouze zda vyhovuje či nikoliv. Také postrádám detailní znázornění zkoumaných míst. Drobné výtky mám i k formátování, kdy seznam veličin je umístěn hned za úvodem a popisky některých tabulek jsou uvedeny pod, nikoliv nad tabulkou. Práci i s drobnými výtkami doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 92971