PAVLÍKOVÁ, J. Faktory ovlivňující tržní ceny a nájemné u zemědělských pozemků v CHKO Žďárské vrchy v Mikroregionu Hlinecko [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Lorencová, Marie

Studentka pracovala po celou dobu svědomitě a řádně konzultovala. Celkově diplomovou práci považuji za zdařilou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Práce je vypracována v souladu se zadáním, cíl i rozsah práce je splněn.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B Z teoretické části je zřejmé, že se studentka v dané problematice orientuje. Postrádám zde pouze vymezení pojmu „nemovitost“, který je v práci také používán.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody B Studentka si zajistila potřebné podklady v podobě realizovaných nájemních, resp. pachtovních smluv a kupních smluv a vstupní data v podobě informací o nájemném od zemědělských společností a soukromých zemědělců v dané lokalitě. Oceňuji, že využívá také poznatky z vlastní praxe. Použité metody a postupy jsou správné, vedou ke zdárnému splnění cíle, avšak vyhodnocení v kapitolách 8 a 9 mohlo být více rozpracováno.
Odborná úroveň diplomové práce B Celková odborná úroveň práce je velmi dobrá.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Odborné i laické veřejnosti jsou přiblíženy faktory, které ovlivňují tržní ceny a tržní nájemné, resp. pachtovné u zemědělských pozemků a to jak v obecné úrovni, tak konkrétně ve vybrané lokalitě – oblast Mikroregionu Hlinecka, kde zasahuje CHKO Žďárské vrchy.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Na straně 12 a 13 studentka uvádí jako jednu přímou citaci znění více paragrafů, které však na sebe přímo nenavazují, tedy mělo by se jednat o více samostatných citací. Text na stranách 23 až 26 není vzhledem k proložení obrázky a tabulkami jednou citací. Celkově práci s literaturou i její přehled však hodnotím jako velmi dobrý.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň C Práce není prosta překlepů a typografických nedostatků. U grafu na str. 56 chybí popisy os, což snižuje jeho přehlednost. Celkově formální úpravu a odbornou jazykovou úroveň hodnotím jako dobrou.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Hůlová, Martina

Z celkového hlediska hodnotím odevzdanou diplomovou práci jako zdařilou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A Studentka v souladu se zadáním stanovila faktory, které se podílejí na výši tržní ceny a na výši nájemného pozemků pro zemědělské využití. V rámci zpracování zjištěných informací byla posouzena významnost jednotlivých faktorů. Předepsané cíle diplomové práce byly tímto splněny.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce B Práce je s ohledem na řešenou problematiku zpracována kvalitně a v přijatelném rozsahu.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody C Studentka vhodným způsobem získala potřebné podklady s nezbytnými vstupními daty pro vyhodnocení jednotlivých faktorů majících vliv na výši ceny a nájemného zemědělských pozemků v rozsahu zadané lokality. Následné vyhodnocení získaných dat považuji za průměrné, uvítala bych podrobnější rozpracování. Kladně hodnotím užití vlastních zkušeností z praxe.
Obtížnost a správnost řešení B S ohledem na téma práce je předložená práce z hlediska obtížnosti a správnosti řešení na standardní úrovni.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Přínos praktické části práce je do jisté míry omezen lokalitou, ve které byly tržní ceny a nájemné zemědělských pozemků posuzovány, což ovšem není v rozporu se zadáním práce. Teoretická část práce představuje ucelený přehled řešené problematiky, vhodný k dalšímu využití.
Odborná jazyková úroveň B Diplomová práce je po jazykové stránce zpracována na dobré úrovni. V textu práce se místy vyskytují překlepy či pravopisné chyby. Z pohledu práce s odbornou literaturou shledávám zpracování za kvalitní, především s ohledem na množství použitých zdrojů.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B Práce je členěna logicky a přehledně, je rovněž zdařile graficky uspořádána. V rámci prezentace výsledků analýzy průzkumu trhu bych uvítala rozsáhlejší představení výsledků v podobě většího počtu grafů či tabulek s příslušnými komentáři. V textu práce jsou užívány i zkratky, jež nejsou následně vysvětleny v seznamu zkratek.
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 90707