KOZÁKOVÁ, M. Vývoj obvyklej ceny u jednotiek v Brne – meste so zameraním na lokality Brno – stred a Brno – Bystrc v časovom období rokov 2015 a 2016 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Pertl, Marek

Z komplexního hlediska se jedná o velmi zdařilou práci, která je přehledně a zejména systematicky a správně zpracována. Diplomantka pracovala po celou dobu spolupráce velmi svědomitě a pečlivě. Předloženou práci vypracovala samostatně na základě malého množství konzultací, na které byla vždy řádně připravena. Celkově hodnotím práci jako velmi dobrou až výbornou a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání B Studentka v souladu se zadáním práce analyzovala rezidenční trh s jednotkami-byty ve vybraných městských částech města Brna, ovšem schází komentáře s výsledky o průběhu obvyklých cen v těchto lokalitách. Průběh obvyklých cen je sice zpracován na základě jiných dostupných zdrojů, ale komplexně pro celé město Brno, což nebylo přesnou náplní práce.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B V teoretické části práce je občas věnována pozornost názvosloví či problematice, které nejsou dále v práci využity, respektive nesouvisí přímo se zadáním práce, jako je například výnosová hodnota, historie oceňování či oceňování staveb dle cenového předpisu. Jinak ovšem diplomantka ukázala, že se v dané problematice orientuje, rozumí používaným termínům a definicím a především je umí správně aplikovat.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A Studentka začala se zpracováváním své diplomové práce již na konci akademického roku 2014/2015, což se odrazilo ve velkém množství zpracovaných dat, která byla zachycena v čase a měla tak velmi pozitivní dopad na dosažené výsledky. Zvolený přístup byl vynikající a použité metody vedly k dosažení vytyčených cílů.
Odborná úroveň diplomové práce B Po odborné stránce je práce zpracována na velmi dobré úrovni. Také bych na tomto místě ocenil diplomantku, pro kterou vzhledem k její odlišné národnosti může být pochopení některých odborných termínů či dílčích souvislostí náročnější, ale ona se se všemi nástrahami vypořádala na výbornou.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Diplomová práce dává čtenáři přehled o aktuálním stavu na rezidenčním trhu v segmentu jednotek-bytů ve vybraných městských částech Brna s tím, že jsou podchyceny cenotvorné faktory a také jsou řádně komentovány případné rozdíly mezi lokalitami. Silnou stránkou je zachycení vývoje cen v průběhu času.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A Jsou splněny veškeré požadavky kladené normou. Jednotlivé citace jsou řádně odkazovány na své zdroje. Seznamy jsou chronologicky řazeny.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B Předložená práce je zpracována na vysoké úrovni. Celkově formální uspořádání, úpravu i odbornou jazykovou úroveň hodnotím jako velmi dobrou. Na druhou stranu práce vykazuje určité typografické nedostatky a některé věci v přílohové části jsou duplicitní. Seznam použitých právních předpisů není chronologicky seřazen.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Lorencová, Marie

Celkově diplomovou práci považuji za velmi zdařilou, kvalitní a pečlivě zpracovanou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování B Studentka se v souladu s úkoly a cíli diplomové práce zabývá analýzou rezidenčního trhu s byty ve vybraných lokalitách v Brně. Práce obsahuje i vývoj průměrných cen bytů od července roku 2015 do února roku 2016 pro Brno a ČR na základě dat ze serveru realitymorava.cz. Postrádám zde však vysvětlení, jaká je souvislost tohoto vývoje s vývojem obvyklých cen bytů v Brně-středu a v Bystrci.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A K řešení cíle diplomové práce, tj. k analýze rezidenčního trhu s jednotkami v Brně, zvolila studentka adekvátní přístup.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody A Podklady i vstupní data jsou zpracovány kvalitně a pečlivě, použité metody jsou správné.
Obtížnost a správnost řešení B Obtížnost úkolu považuji za běžnou, postupy a výpočty jsou správné.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Odborné i laické veřejnosti podává práce kvalitní přehled o situaci na realitním trhu s byty v Brně.
Odborná jazyková úroveň B U přímých citací na str. 18 a 19 chybí zdroje, ze kterých bylo čerpáno. Celkově odbornou jazykovou úroveň považuji za velmi dobrou.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B Umístění čísel stran není v celé práci provedeno jednotně. Práce není prosta typografických nedostatků. Celkově však písemnou a grafickou úpravu hodnotím jako velmi dobrou.
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 91565