ŠOULA, M. Ocenění výše škody způsobené pádem stromu na rekreační chatu v Roudné u Nových Hradů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Šmahel, Milan

Diplomová práce se zabývá rozborem škodní události, ke které došlo na rekreační chatě. Práce je zpracována vkusně a splnila svůj cíl. Text je úhledně zarovnán, všechny obrázky, tabulky i grafy jsou popsány a práce celkově působí dobrým dojmem. K teoretické části nemám žádné připomínky, snad jen to, že bych přivítal trochu více vlastní tvorby. V praktické části se vyskytují drobné chyby. Je použit jiný koeficient změny cen staveb, než který je platný k datu ocenění. V porovnávací tabulce, ze které je následně vyhotoven graf porovnávání cen přepočtených na rok 2015, je u nákladové metody (bez opotřebení a koeficientu pp) chybně vložena jen cena bez opotřebení, přestože v předcházejících tabulkách je správně spočítána cena chaty a komína bez opotřebení a bez koeficientu pp. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání B Student splnil cíl diplomové práce v plném rozsahu.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B Teoretická část je zpracována na dobré úrovní. Přivítal bych však trochu více vlastního textu.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody C V tab. 9.10 je uveden špatný koeficient změny cen staveb. Uvedený koeficient je pro rok 2016. V tab. 10.1 je v řádku označeném jako nákladová metoda (bez opotřebení a koef. pp) vložena špatná cena, která je sice bez opotřebení, ale je vynásobena koeficientem pp.
Odborná úroveň diplomové práce B V textu se vyskytuje pár neodborných výrazů.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Diplomová práce má přínos pro praktické i teoretické využití.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Doporučil bych rozdělit seznam použitých zdrojů pro lepší přehlednost na literaturu, právní předpisy a elektronické zdroje.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B Formální uspořádání a úprava textu, obrázků, tabulek a grafů je v pořádku. Grafické výstupy by měly být označeny jako grafy a ne obrázky.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Tuscher, Martin

Autor se ve své diplomové práci zabývá oceněním výše škody způsobené pádem stromu na rekreační chatu v Roudném u Nových Hradů. Cílem práce je stanovení výše pojistného plnění za totální škodu vzniklou pádem stromu při vichřici pomocí položkového rozpočtu. Současně zmíněný objekt ocení pomocí nákladové metody. V teoretické části autor definuje základní pojmy a seznamuje nás se základní terminologií užívanou v odborných publikacích a odborné praxi, jejichž znalost je nezbytná především pro lepší pochopení a dokonalejší orientaci v dalších částech diplomové práce. V praktické části autor ocení zmíněný objekt pomocí nákladové metody a zároveň sestaví položkový rozpočet na odstranění poškozených konstrukcí a jejich zpětné vybudování do stavu, který předcházel škodné události bez započtení opotřebení. Celkově je diplomová práce zpracována uceleně a precizně. Mám pouze připomínky k několika malým překlepům v textu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B
Obtížnost a správnost řešení B
Přínos pro praktické i teoretické využití B
Odborná jazyková úroveň A
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 91643