PĚČEK, A. Analýza realitního trhu s hostinskými zařízeními v Kroměříži a jejím okolí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Lorencová, Marie

Celkově diplomovou práci považuji za průměrnou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání C Student se v souladu s úkoly a cíli diplomové práce zabývá analýzou realitního trhu s hostinskými zařízeními. Zaměřil se pouze na samotnou Kroměříž, věnovat se však měl i jejímu okolí.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem C Teoretická část obsahuje i vymezení pojmů, které z danou problematikou přímo nesouvisí a které v analytické části práce nejsou používány, např. zastavěný pozemek, parcela, podlaží, naopak zde postrádám vymezení pojmů tržní cena a tržní nájemné, nemovitost, užitná plocha, které se dále v práci objevují.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody B Student sledoval realitní inzerci a zajistil si podklady a vstupní data, avšak pouze pro lokalitu Kroměříž, nikoli i pro její okolí. Použité metody a postupy jsou vhodně a správně zvoleny.
Odborná úroveň diplomové práce C Práce je zpracována na dobré odborné úrovni.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Odborné i laické veřejnosti jsou přiblíženy faktory, které ovlivňují tržní nájemné a tržní ceny hostinských zařízení a to i z pohledu vlastníků a nájemníků těchto objektů v Kroměříži.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 C Student v práci ne vždy řádně a důsledně uvádí zdroje, ze kterých čerpal. Student navíc pracoval pouze s jednou knižní publikací, ostatní zdroje tvoří právní předpisy a internetové zdroje.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň C Práce obsahuje řadu typografických nedostatků. Celkově formální úpravu a odbornou jazykovou úroveň hodnotím jako dobrou.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Pertl, Marek

Jedná se o standardní diplomovou práci, která má sice své nedostatky, ale i tak splňuje nároky kladené na takovýto druh práce, a proto ji doporučuji k řádné obhajobě před státní zkušební komisí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování C Diplomant naplnil téma práce jen z části, když se zaměřil na nemovité věci pouze ve vlastním městě Kroměříž a zcela tak opomenul jeho okolí či případně lokalitu bývalého okresu, což se později ukázalo jako velký nedostatek práce, jelikož v Kroměříži bylo malé množství dat ke zpracování a bylo tak těžké z nich vyvodit nějaké opodstatněné závěry.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce C Na tomto místě musím diplomanta pokárat, že měl pružněji zareagovat na základě zjištěných dat, kdy měl málo vzorků ve své databázi a měl tak rozšířit své pole působnosti na okolní města či obce kolem Kroměříže, což by bylo navíc v souladu se zadaným tématem. Ale i pokud by tomu tak nebylo, tak znalec (odhadce) vždy musí reagovat na nastalou situaci (výsledky provedené analýzy trhu) a musí přizpůsobit své kroky nastalé situaci - tj. v tomto případě napříkad rozšířit okruh řešené lokality.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody C Některé pasáže práce jsou lepší, některé naopak slabší. V teoretické části například není ani zmínka o nájemném, přesto že tento termín je jedním z hlavních cílů práce. Obdobná situace je u užitné plochy, tržní ceny a hodnoty. Také si dovolím polemizovat se závěry studenta, že za sledované období akademického roku 2015/2016 došlo pouze k jednomu dílčímu posunu nabídkové ceny či požadované výše nájemného.
Obtížnost a správnost řešení B Zadané téma se nejeví nijak zásadně složité, ale na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že se nejedná o běžnou komoditu, jako je např. jednotka-byt na residenčním trhu a o to více složité je pro ni získat odpovídající data. Silnou stránkou práce je diplomantovo vyhodnocení dotazníkového šetření, včetně následné konfrontace výsledků s databází, včetně zabudování vlastního postoje k nastalé situaci. Naopak musím pokárat studenta za umístění tabulek s nabídkami do hlavní části (těla) diplomové práce, kam převzaté informace a zejména data nepatří. Nemluvě o tom, že uvádět v inzerátu diplomové práce ID zakázky je zcela mimo.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Diplomant ve své práci správně charakterizoval faktory, které ovlivňují hodnotu nemovitého majetku případně výši nájemného. Kladně hodnotím jeho pohled z více úhlů pohledu - tj. provozovatele hostinského zařízení a to jak z pohledu nájemce, tak také vlastníka, majitele nemovité věci jako vlastníka i jako potencionálního prodejce.
Odborná jazyková úroveň C Zásady pro citování nejsou zcela důsledně dodržovány, místy chybí odkaz na zdroj čerpání. Zcela nedostačující se jeví využití pouze jedné odborné publikace. Wikipedie není relevantním zdrojem informací pro odborně-vědeckou práci, kterou bezpochyby diplomová práce je. Student v celé své práci využívá termín nemovitost v souvislosti s jednotlivými objekty a jejich cenami. Pojem nemovitost však od 1.1.2014 (v souvislosti s účinností NOZ) zanikl a byl nahrazen pojmem nemovitá věc, která ovšem není v práci nikde blíže specifikována a student tak po celou dobu práce využívá zastaralé odborné terminologie.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky C Práce obsahuje typografické nedostatky a písemná i grafická podoba není dokonalá. Místy se v textu objevují volné řádky navíc zejména u nadpisů, což nepůsobí dobrým dojmem. V obrázcích chybí vyznačení krajů potažmo okresů, aby bylo na první pohled zřetelné, která lokalita je předmětem zkoumání. U tabulky č. 4 - Databáze pronájmu je potřeba uvádět nejen cenu, ale také čím je tato cena určena. Měsícem? Rokem ? Jedná se o zcela zásadní informaci.
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 91318