CHYTIL, J. Posouzení vhodnosti rekonstrukce průmyslového areálu z hlediska návratnosti investice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Hlavinková, Vítězslava

S ohledem na cíl diplomové práce je nejvíce prostoru věnováno výnosovému ocenění, a to jak v teoretické, tak i v praktické části. Práce by byla přínosnější, pokud by byla uvedena obsáhlejší analýza trhu s pronajímanými komerčními objekty, a do jaké míry je využití objektu před a po přestavbě variabilní a jaké účely užití přichází v úvahu. Závěrům předchází dílčí kapitoly věnované zhodnocení vhodnosti rekonstrukce a posouzení jednotlivých 4 variant. Postup vyhodnocení vhodnosti rekonstrukce a jejího rozsahu může být podnětný pro majitele obdobných areálů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání B Práce je zpracována v dostatečném rozsahu.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B Teoretický základ práce je přiměřený, bylo využito vhodných podkladů a materiálů.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A Podklady a vstupní data byla zpracována korektně, adekvátními metodami.
Odborná úroveň diplomové práce B
Přínos pro praktické i teoretické využití B
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 D Ne vždy jsou citovány aktuální prameny (str. 17) a některé kapitoly tvoří jen citace.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň C Práce je přiměřeně doplněna obrázky, grafy a tabulkami, došlo však k několika stylistickým pochybením a překlepům.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Čuba, Vojtěch

Student se ve své diplomové práci s názvem „Posouzení vhodnosti rekonstrukce průmyslového areálu z hlediska návratnosti investice" věnoval analýze reálných možností zvýšení hodnoty průmyslového areálu před rekonstrukcí a po rekonstrukci a jejich promítnuti do obvyklé ceny. Student v části teorie správně popisuje základní teoretické pojmy, které následně praktikuje na konkrétním přikladu rekonstrukce části průmyslového areálu v obci Nová Ves u Pohořelic. Jsou zde vybrány a definovány jednotlivé druhy cen na trhu s nemovitostmi a metody jejich oceňováni. Prostor je dále věnován problematice nákladů, které ovlivňují výši výnosů. V úvodu praktické části student nastiňuje samotný postup vypracování, představuje obec, konkrétní areál a stanovuje náklady na rekonstrukci jednotlivých objektů. Následně je provedena analýza vhodnosti rekonstrukce průmyslového areálu a poté navrženy a zhodnoceny možné alternativy, což je předmětem diplomové práce. Celková struktura a rozsah diplomové práce je komplexní a splňuje veškeré zásady pro vypracování diplomových prací. Student správně vystihl obsah diplomové práce dle zadání. Rozsah studijních pramenů a možnost čerpání poznatků odpovídá kvalitě a obsahu závěrečné práce a využil vhodné hodnotící přístupy a metody. Z práce je patrné, že diplomant obsáhl řešenou problematiku a nabyté informace dokázal promítnout do praktického řešení. Po formální stránce se v práci vyskytuje několik překlepů, ale jinak nemám k hodnocené diplomové práci žádné připomínky. Diplomová práce je přínosem pro majitele posuzovaného průmyslového areálu, ale i pro další majitele pronajímají nemovitosti, zejména ve své praktické části, kdy může posloužit jako podklad pro rozhodování, zda a v jaké míře areál zrekonstruovat.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B
Obtížnost a správnost řešení A
Přínos pro praktické i teoretické využití A
Odborná jazyková úroveň B
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 91552