HROCH, P. Faktory ovlivňující tržní nájemné u zemědělských pozemků v Bolehošti a v jeho okolí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Lorencová, Marie

Student pracoval po celou dobu svědomitě a řádně konzultoval. Celkově diplomovou práci považuji za zdařilou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání B Práce je vypracována v souladu se zadáním, v kapitole analýza výsledků bych však uvítala přehlednější vyhodnocení faktorů, které ovlivňují nájemné, např. formou tabulek či grafů.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem C Celkovou úroveň teoretické části snižuje až příliš velké množství přímých citací. U kapitol 4, 4.1 a 4.2 by byl s ohledem na jejich obsah vhodnější název „Určení ceny zjištěné“ na místo „stanovení ceny“. V kapitole „Vysvětlení pojmů“ postrádám vymezení pojmu tržní nájemné.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody B Student si zajistil potřebné podklady v podobě realizovaných nájemních smluv a vstupní data v podobě informací o nájemném od zemědělských společností a soukromých zemědělců v lokalitě Bolehošť a blízké okolí. Použité metody a postupy jsou správné, vedou ke zdárnému splnění cíle, avšak celá analytická část mohla být více rozpracována.
Odborná úroveň diplomové práce B Celková odborná úroveň práce je velmi dobrá.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Odborné i laické veřejnosti jsou přiblíženy faktory, které ovlivňují nájemné u zemědělských pozemků a to jak v obecné úrovni, tak konkrétně ve vybrané lokalitě – Bolehošť a okolí.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Student pracoval pouze se dvěma knižními publikacemi, ostatní zdroje tvoří právní předpisy a internetové zdroje. U tabulek a grafů zpracovaných studentem postrádám informaci o zdroji, tj. že se jedná o vlastní tvorbu. U právních předpisů není dodrženo chronologické řazení.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň C Práce není prosta typografických nedostatků. Celkově formální úpravu a odbornou jazykovou úroveň hodnotím jako dobrou.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Dostál, Milan

Cílem diplomové práce bylo posouzení vlivů na tvorbu ceny nájmu za pozemky v Bolehošti a okolí. Autor nejprve stanovil jednotlivé faktory , které působí na stanovení základní ceny pozemku. Potom se zabýval dalšími vlivy , které působí na růst ceny nebo její snížení. V další části nás seznamuje se stanovením ceny podle jednotlivých nájemců. Závěrem správně dospívá k závěru ,že ve zdejších podmínkách má hlavní vliv na cenu nájmu průměrná ceny půdy v katastru a konkurenční tlak nájemců na výši nájemného. Tím si myslím , že zcela naplnil cíl diplomové práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování B
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B
Obtížnost a správnost řešení C
Přínos pro praktické i teoretické využití C
Odborná jazyková úroveň B
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 90837