ZÁVĚRKOVÁ, J. Financování developerských projektů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Ptáček, Roman

V práci je věnována velká pozornost popisu celého developerského projektu, od jednotlivých jeho fází až po samotné možnosti financování. Na str. 37 je jako jeden ze zdrojů financování uveden tzv. rizikový kapitál. Vysvětlete tento pojem.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C Cílem diplomové práce bylo na základě analýzy vybraných možností financování developerských projektů doporučit vhodnou variantu a postup při financování konkrétního projektu. Dílčím cílem pak specifikace celého průběhu developerského projektu, výklad souvisejících pojmů, identifikovat finanční zdroje vhodné pro tyto účely atd. Zatímco dílčí cíl je možné považovat za zcela splněný, u hlavního cíle by bylo možné pokračovat důkladnějším ekonomickým vyhodnocením celého projektu.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C Autorka zvolila standardní postup a v rámci developerského projektu pracovala s možností bankovního úvěru a vlastně jen okrajově nastínila další možné způsoby financování, např. prostřednictvím investičního nemovitostního fondu.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků C Ekonomické vyhodnocení developerského projektu je velmi stručné, což snižuje praktickou využitelnost výsledků.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Po formální stránce, a to včetně struktury a logické návaznosti jednotlivých částí, práce odpovídá požadavkům, stejně jako použitá terminologie i jazyková úroveň, až na drobné chyby či překlepy. Některé části práce (např. kompletní splátkový kalendář s 97 splátkami) by se však hodily spíše do Přílohy, než přímo do textu.
Práce s informačními zdroji, včetně citací C Autorka v podstatě nevyužívá cizojazyčných informačních zdrojů. U některých zákonů autorka použila dovětek "ve znění pozdějších předpisů", u jiných ne, ikdyž byly evidentně několikrát novelizovány, např. daňové zákony.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Dvorská, Michaela

Na diplomové práci Ing. Jany Závěrkové nejvíce oceňuji detailní a přehledné zmapování všech procesů a úskalí, které jsou spojeny s přípravou a realizací developerského projektu a jejich finančních nákladů. Práce je tak přehlednou pomůckou pro ty, jež by se rádi věnovali developerské činnosti a vlastně kohokoliv, kdo plánuje uskutečnění stavebního projektu i např. za soukromým účelem (výstavba RD, atd.).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 94852