ŠŤÁVA, Š. Rozvoj konkurenceschopnosti podniku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Zich, Robert

Autor jednoznačně prokázal schopnost řešit problém jak v kontextu teorie, tak z pohledu praktického řešení. Volí vhodné nástroje, které odpovídajícím způsobem aplikuje. Definuje jasná řešení a vymezuje jejich realizaci. Práce je celkově velmi kvalitně zpracovaná a vyvážená. Otázky: Jak byste přistoupil k relizaci návrhu pokud byste měl být zodpovědný za jejich komplexní realizaci?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A Cíl práce je definován jasně a je upřesněn formou dílčího cíle pro návrhovou část. Cíl práce je provázán se záměrem růstu tržeb společnosti. Cíl práce je splněn.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A Autor jasně definuje metodický přístup k analýze. Vychází z tradičních konceptů strategického řízení, které rozšiřuje o další specifické pohledy. Zvolený metodický přístup je správný a odpovídá jak řešenému tématu, tak potřebám firmy. Teoretická východiska jsou volena správně a zahrnují rozmanitou škálu přístupů. Souhrnné zhodnocení teoretických východisek je srozumitelné.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A Analýza obecného okolí vycházející z přístupu SLEPT je z pohledu firmy správně zaměřená a je doplněná o relevantní souhrnné zhodnocení. Oborové prostředí je správně a detailně vymezeno. Konkureční srovnání je dostatečně detailní. Správně je aplikován přístup hodnotící konkurenceschopnost firmy z pohledu hodnoty a odlišení se vůči konkurenci. Aplikace Porterova modelu pro souhrnné hodnocení oborového prostředí je správná. Interní analýza z pohledu konkurenční výhody kombinuje zejména využití hodnotového řetězce a pojetí zdrojů. Je definována vazba na tvorbu hodnoty pro zákazníka. Závěrečné hodnocení využívající přístup SWOT analýzy je relavantní a přínosné. Na základě závěrů analytické části jsou velmi dobře definována východiska návrhů. Pro tato východiska autor výborně využívá teoretický základ.
Praktická využitelnost výsledků A Vlastní návrhy jsou jasně strukturovány a je vymezena jejich vazba na cíle, hodnotový řetězec, posílení konkurenceschopnosti i aspekt růstu tržeb definovaný v cíli práce. Jednotlivé návrhy jsou vymezeny jak v obecné rovině, tak v rovině detailů potřebných pro realizaci. Reálnou možnost realizace podporuje zpracovaný základní harmonogram i reálný odhad hlavních položek nákladů spojených s realizací. Vlastní hodnocení z hlediska přínosu pro konkurenceschopnost podniku opět správně využívá všechny vymezené teoretické pohledy. Je spíše kvalitativního chrakteru, nicméně jasně definuje vazbu na jednotlivé cíle společnosti.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A V prácí neshledávám žádné zásadní formální nedostatky.
Práce s informačními zdroji, včetně citací A Citace v praktické části práce - 2.1 - "Charakteristika společnosti" měla být lépe vymezena. Nicméně tento nedostatek je spíše ojedinělý.
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hlávková, Milada

Práce je zpracována v souladu se zadáním a splnila předepsané cíle. Autorovi se velmi dobře podařilo popsat problematiku konkurence, konkurenceschopnosti, konkurenční výhody, trhů, budování značky, distribuce…. Za velmi zdařilé považuji propojení teoretických poznatků s analytickou částí. Oceňuji zejména volbu metod, analýzu současného stavu, vyhodnocení slabých stránek a stanovení strategie firmy. Podrobná analýza postavení firmy na trhu odhalila slabé stránky společnosti a stala se východiskem pro návrhy opatření, která povedou k rozvoji konkurenceschopnosti firmy na trhu. Navržené způsoby řešení jsou pro firmu ABC přínosné. Mohou přispět k růstu tržeb na českém trhu, což je hlavní cíl společnosti, rozšíření distribuční sítě společnosti na B-2-B trhu a zvýšení obecného povědomí o společnosti především v B-2-C prostředí (dílčí cíle společnosti). Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 94921