DZIURA, M. Realizace útoku na hašovací funkci SHA-1 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Malý, Jan

Zadání bylo z většiny splněno, implementace dle mého názoru ale není dostatečná a není v práci ani popsána na odpovídající úrovni. Útok popsaný v kapitole 6 mohl být lépe zpracován a zejména prakticky vyzkoušen. Během řešení mi chybělo ze strany studenta více vlastní iniciativy. Formální zpracování má nedostatky zejména ve srozumitelnosti a strukturování práce. Literatura a zdroje jsou často pouze překládány bez náležitého vysvětlení nebo kontextu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 40/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) E 10/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury E 5/10
Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Hajný, Jan

Práce obsahuje dobře zpracovaný úvod do využití hashovacích funkcí, jejich konstrukce a vlastností. Jsou zde krátce popsány všechny široce využívané funkce. Druhá část práce obsahuje přehled jak základních tak pokročilých útoků na tyto funkce. Nejjednodušší útok je také implementován. Poměrně velkou slabinou práce je popis teoreticky náročnějších postupů, u nichž se autor téměř výhradně omezuje na překlad citované literatury. Zde bych očekával místo někdy až doslovného překladu (např. téměř celá sekce týkající se útoku Wangové a kol.) spíše zjednodušené vysvětlení principu z pohledu studenta. Z pohledu oponenta pak nabývám dojmu, že student složitějším konstrukcím neporozuměl, ale pouze je přeložil z vědeckých článků. Cíle považuji za pouze částečně splněné, jelikož hlavním výstupem měl být realizovaný útok. V práci je však zrealizován pouze ten základní. Přiložený SW také obsahuje pouze zdrojové kódy, nenašel jsem vlastní programy. Z formálního hlediska by bylo vhodné zvýšit kvalitu obrázků a možná používat srozumitelnější formulace.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání E 10/20
Interpretace výsledků a jejich diskuse F 7/20
Odborná úroveň práce C 35/50
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
D
Body
60

Otázky

eVSKP id 32176