MIKHEICHYK, N. Využití vybraných fluorescenčních technik ke studiu kvasinek a jejich metabolitů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Předložená diplomová práce byla zaměřena na řízenou produkci karotenoidů a lipidických látek pomocí několika kmenů kvasinek a s využitím vybraných odpadních substrátů - glycerolu a syrovátky. Cílem práce byla optimalizace podmínek kultivace za účelem biotechnologické produkce a případné průmyslové aplikace. Teoretická část je zpracována přehledně a obsahuje vešekrá základní východiska pro řešení práce. V rámci experimentální části bylo třeba zvládnout poměrně široké spektrum metod od kultivačních technik přes spektromfotometrické a chromatografické metody až po fluorescenční techniky - průtokovou cytometrii a fluorescenční mikroskopii. Diplomantkka řešila práci s velkým zájmem a tvůrčím přístupem. Projevila potřebné laboratorní dovedností, samostatnost i schopnost zpracování experimentů na úrovni vyhodnocení i interpretace dat. Výsledkem je zdařilá práce, jejíž dílčí výstupy byly již prezentovány na mezinárodní konferenci. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím výslednou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Skoumalová, Petra

Diplomová práce Bc. Nadzey Mikheichyk se zabývá využitím metod fluorescenční mikroskopie a průtokové cytometrie pro charakterizaci karotenogenních kvasinek a stanovení jejich metabolitů. V teoretické části práce autorka podrobně a přehledně zpracovala danou problematiku. Zaměřila se zejména na popis sledovaným metabolitům, jejich funkci a biosyntézu. Dále se autorka věnuje použitým kmenům a metodám. Teorie je logicky a přehledně členěná. Celá tato část je pečlivě zpracována. V experimentální části práce autorka provedla analýzy vybraných metabolitů s využitím fluorescenčních metod i pomocí HPLC/PDA. Testována byla především možnost stanovení produkčních vlastností kvasinek s využitím moderních fluorescenčních metod při barvení pomocí Nilské červeně. V práci byly porovnány produkce zvolených metabolitů při kultivaci na různých typech kultivačních médií. Sledována byla rovněž aktuální problematika kultivace s využitím odpadních substrátů. Autorka provedla značný počet kultivačních experimentů, přičemž srovnávala rozdíly v produkci biomasy a vybraných metabolitů celkem u sedmi kmenů karotenogenních kvasinek. Výsledky jsou prezentovány ve formě tabulek i grafů. V práci se tak nachází velké množství menších tabulek a grafů. Pro snadnější srovnání produkčních parametrů všech testovaných kmenů bych uvítala i závěrečné shrnutí výsledků do jedné větší tabulky. Výsledky jsou však řádně komentovány a přehledně shrnuty do jasně formulovaného závěru. Autorka splnila zadání, doporučuji práci k obhajobě a hodnotím známkou "A".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 88237