KALINA, J. Design víceúčelového informačního stánku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Karásek, David

Zajímavý úkol, který reaguje na současný dramatický rozvoj cyklistické dopravy zavádí studenta do neprobádaného území. Výhodou je, že na trhu ještě neexistuje mnoho kvalitních řešení, nevýhodou je nutnost toto řešení vytvořit bez možnosti čerpat zkušenosti z praxe. Student zvolil od počátku poctivý přístup, zvažoval mnoho aspektů funkčních i různé výrazové polohy, které by adekvátně vyjádřily tento nový druh městského vybavení. Uspěl jen částečně. Soubor funkcí je v pořádku, vypadá, že by mohl v praxi úspěšně fungovat. Modulární koncepce, která umožňuje na každém stanovišti použít jinou sadu funčních modulů, také. Samotné zpracování však postrádá výraznou tvář jako celek, některé detaily by mohly mít jistě kultivovanější provedení. Kladně však hodnotím píli i poctivé úsilí při hledání konečného tvaru. Výsledek je zajímavým příspěvkem do živé debaty jakým způsobem budovat ve městech cyklistickou infrastrukturu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Surman, Martin

Ve své diplomové práci se Josef Kalina věnuje designu víceúčelového exteriérového informačního stánku. Zvolil si prvek městského mobiliáře, který má zejména v souvislosti s aktuálním enormním rozvojem informačních technologií značný vývojový potenciál. Výsledný designérský návrh je bezesporu vizuálně kultivovaný a stylisticky čistý. Z hlediska funkční koncepce informačního stánku ovšem nejsem zcela ztotožněn s řadou následujících navržených řešení. Výhrady mám například k zamýšlené integraci kompresoru s displayem na dofukování pneumatik. V situaci, kdy je naprostá většina jízdních kol opatřena standardně ruční pumpičkou, jíž je naprostá většina populace schopná bez problému obsluhovat, považuji instalaci tohoto elektrického zařízení za zbytečný luxus. Rovněž si nejsem zcela jist, zda je nezbytně nutné vybavovat kiosek tiskárnou pro tisk jízdních dokladů. Považuji to v současné době za anachronismus vzhledem k dnes již běžně fungujícímu systému plateb jízdného například prostřednictvím mobilních telefonů apod. Osobně mám také pochybnosti o vhodnosti začlenění lékárničky. V této souvislosti se zejména obávám možné, byť i nechtěné, hygienické kontaminace předchozím uživatelem, otázkou je rovněž způsob její kontroly, průběžného doplňování apod. Co se týče konstrukčního řešení, jako velmi problematické se mi také jeví autorem navržené kotvení ocelového sloupu do masivního betonového základu umístěného více než jeden a půl metru pod úrovní terénu. Tento způsob je z mnoha hledisek problematický a značně ztěžuje instalaci stánku zejména na urbanisticky frekventovaných místech, nemluvě o nutnosti napojení svodu dešťové vody na stávající kanalizační síť apod. Diskutabilní je rovněž navržená konstrukce střechy kiosku, která je strukturálně složitá, značně problematizuje statiku celé stavby, prodražuje ji a je otázkou, zda má její začlenění z hlediska její přidané hodnoty vůbec smysl. Je pravděpodobné, že výslednou podobu a vybavení informačního stánku pravděpodobně určí až investor a reálné potřeby uživatelů. Diplomová práce Josefa Kaliny je koncipována logicky a přehledně, svým rozsahem naplňuje definované požadavky a i přes výše uvedené výhrady ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 92550