ŠTAFFA, P. Návrh parní turbíny a optimalizace přihřívacího tlaku páry [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Fiedler, Jan

DP obsahuje nejen optimalizační výpočet tepelného schématu, ale také termodynamický návrh průtoční části. V průběhu vypracování prokázal diplomant, že dokáže tvořivě uplatňovat poznatky získané při studiu na EÚ FSI a kombinovat je s poznatky od zadavatele EKOL Brno. Prokázal, že má všechny předpoklady k tomu, aby po získání praxe byl kvalitním inženýrem ve vystudovaném oboru. Diplomant splnil zadání v celém rozsahu, proto doporučuji jeho práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kracík, Petr

Předložená diplomová práce se zabývá volbou optimálního přihřívacího tlaku při shodné teplotě přihřívání. Základní schéma parní turbíny v technologickém celku bylo zvoleno se dvěma VTO, napájecí nádrží s odplyněním a třemi NTO. Pro optimální návrh přihřívacího tlaku student vypracoval tři varianty. Výpočet schématu je řešen uceleně, ale celkový dojem kazí drobné překlepy a nejednotné značení veličin, jako například na obr. 3.4. Pro vlastní výpočet parní turbíny student vybral druhou variantu, u které byly dosahovány nejvyšší účinnosti. Výpočet parní turbíny provedl standardním postupem, ale výsledné hodnoty nejsou již precizovány. Například rozdíl výkonů regulačního stupně vycházejícího z předběžného a detailního výpočtu je cca 15 %. Nad rámec zadání diplomové práce student pevnostně kontroloval axiální závěs posledního stupně NT části. I přes drobné výtky pokládám práci za zdařilou a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 91577