OBRITZHAUSER, F. Detailní projektování technologického pracoviště ve společnosti TATRA TRUCKS a.s. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Strejček, Jan

Diplomová práce obsahuje shrnutí hlavních činností technologického projektování, je zpracována v souladu s požadavky zadání. Práce byla zpracována ve společnosti TATRA TRUCKS a.s., kde je zaměřena na analýzu výroby převodové skříně na obráběcí lince, která bude nahrazena převodem výroby na obráběcí centrum. Student aplikuje teoretické poznatky, které jsou podrobně rozebrány v první části práce. Reálný projekt je popsán v druhé části práce, realizace projektu je podpořena podrobnými nákladovými kalkulacemi. Student velmi podrobně analyzuje požadavky na pracoviště z hlediska zákonů a legislativy, je také nutné pozitivně hodnotit detailní finanční analýzu výroby. Studentův přístup k práci byl aktivní. Cíl práce byl splněn a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kalivoda, Milan

Zadanou projektovou problematiku autor řeší nejdříve představením firmy. V jejím prostředí se pohybuje a dokládá toto svými úvodními rozsáhle popisnými rozbory, využívajícími jak všeobecné teoretické principy včetně norem, předpisů a zákonů, tak i specifické situace ve firmě, zde např. pro účel magisterské práce asi nebylo nutné jmenovitě uvádět pracovníky. Tímto úvodním přístupem se dostává ke konkrétní situaci, která se týká výrobního zařízení pro určitou součást, tedy převodovku nákladního automobilu. Jde v podstatě o stroje dvou různých kategorií, původní je seskupení strojů do obráběcí linky, oproti tomu nový návrh představuje využití obráběcího centra. Tento návrh je podložen reálnými podmínkami ve firmě a rozhodnutím představenstva. V projektu jsou uvedeny podrobně rozebrané náklady na provoz včetně třískového hospodářství a ekologické recyklace, což v sériové výrobě tvoří typicky nezbytné položky. Této nesnadné části projektu, tj. jde o shromáždění velkého objemu různorodých dat a jejich pokud možno co nejobjektivnější vyhodnocení, věnoval autor náležitou pozornost. Jako jedno z dominantních hledisek bylo zúročení možností současné doby. Jeho přístup lze označit za konstruktivní, úspory a pokrok jsou zde doloženy. Za zmínku stojí mimo jiné i uvedená řada detailů a faktů, ne přímo reprezentujících výrobu nákladních automobilů. Ty v sobě odrážejí či zohledňují vývoj ve firmě, jak společensko-organizační, tak i technický. Celkový oponentní názor na projekt: Rozsáhlost, různorodost, objektivita, skloubení teorie a praxe, využití pokrokových poznatků, typografické chyby v textech kapitol.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 92283