VOJTEK, M. Návrh termolejového kotle spalujícího dřevní štěpku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Baláš, Marek

Hlavním cílem práce je návrh termoolejového kotle. Jedná se o komplexní projekt návrhu kotle s přehledem současných výrobků a volby vhodné koncepce, včetně návrhu spalinovodů a spalovací komory, výpočtu olejového výměníku a hydraulického a aerodynamického výpočtu. V závěru práce je pak návrh celé technologie vč. manipulace s palivem a systému čištěné spalin. Student pracoval celkem samostatně, využíval hojné konzultace u firemního konzultanta i vedoucího práce. Práce je přehledná a má vhodnou grafickou úpravu. Práce je na vysoké úrovni, splnila zadání v celém rozsahu a doporučuji ji k obhajobě. Práci hodnotím známku A - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Frömel, Zdeněk

V úvodu práce jsou stručně uvedeny příklady řešení kotlů na dané téma s uvedením popisu řešení problematiky. Koncepční návrh popisuje principy návrhu důležitých částí kotle se zdůvodněním navrženého řešení. Tepelný výpočet je proveden podle osvědčené literatury, která dává dostatečnou jistotu spolehlivosti návrhu. V návrhu je zajištěna přiměřená účinnost kotle vhodnou skladbou teplosměnných ploch a snížení teploty odchozích spalin vhodně dimenzovaným ohřívákem vzduchu. Navržená recirkulace spalin zajišťuje provozní spolehlivost ve spalovací komoře a zároveň umožňuje seřízení kotle k dosažení nízkých emisí CO a NOx. Bezpečnost a spolehlivost systému ohřevu termooleje je zajištěna dostatečným prouděním oleje v daných teplosměnných plochách. V rámci návrhu jsou provedeny i kontrolní výpočty na teplotu přehřátí termooleje ve vrstvě při otápěné stěně nejvíce tepelně namáhaných ploch na vstupu spalin do svazku, včetně zahrnutí sálavé a konvekční složky spalin. Hydraulické a aerodynamické výpočty jsou provedeny pro navržený rozsah kotle. Projekční výkres je v rozsahu dostatečném pro pochopení výpočtů a návrhu zařízení, které lze na tomto základě rozpracovat do konstrukčních výkresů a dopracování kotle při realizaci kotelny v souvislosti s dalšími profesemi. Ideový návrh souvisících technologií je znázorněn v přiloženém schématu, ze kterých jsou patrny další technologie potřebné pro kompletní projekt kotelny. Práce poskytuje jasný a přehledný návrh v rozsahu dostatečném pro další návaznosti v případě realizace daného zařízení. Součástí práce je vysvětlení a zdůvodnění navrhovaného řešení, upozornění na další potřebné technologie (např. pro čištění teplosměnných ploch), které ke kotli daného provedení patří. Návrh je kombinací osvědčených konstrukčních prvků spolu s inovátorským pojetím výhradně konvekční teplosměnné plochy, což ve skutečnosti zjednodušuje konstrukci kotle. Práce je logicky seřazená a je z ní patrný logický postup návrhu a ošetření případných technických problémů. Podle předloženého návrhu je možno daný kotel realizovat v praxi. Vzhledem ke komplexnímu pojetí problematiky, zahrnutí všech potřebných návrhů do práce, jasnému zdůvodnění navrhovaných řešení a úplnému splnění zadání hodnotím práci hodnocením VÝBORNĚ

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 91832