NOVOTNÝ, A. Experimentální studium hladovějícího kontaktu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Košťál, David

Student se ve své práci zabýval rozdíly v chování plastického maziva a základového oleje v těsné oblasti vtoku kontaktu za podmínek hladovění a cílem práce bylo zjistit a popsat případné rozdíly. V oblasti hladovějících EHD kontaktů mazaných plastickými mazivy, kterou se práce zabývá, je stále značné množství nejasností a zaměření této práce je tudíž aktuální. Na začátku práce student vytvořil podrobnou rešerši současného stavu poznání, která se skládá z asi 40 ti z celkových 55 ti použitých zdrojů, což je nadprůměrné množství. Dále vypracoval analýzu současného stavu, ze které vychází cíl práce. V části popisu metody je uvedeno, že bylo nutné vůči předchozím pracím lehce upravit metodiku měření plastických maziv z důvodu jejich rozdílné reologie od olejů. Současně bylo nutno experimentální aparaturu dovybavit aktivním pohonem prvního elementu, který byl do té doby realizován jen provizorně. V části výsledků je popsán pomocí série dat a grafů výsledek několika týdnů strávených v laboratořích. Za účelem zpracování hlavního cíle práce bylo nezbytné realizovat vysoké množství časově náročných experimentů a přístup studenta k tomuto úkolu hodnotím jako svědomitý a pozitivní. K samotné struktuře práce mám ovšem výhrady. V práci se vyskytuje poměrně vysoké množství překlepů a drobných nepřesností, které bohužel na úkor vynaloženého úsilí snižují úroveň práce a rozptylují čitatele od hlavní nosné myšlenky a jejího toku. I samotné logické uspořádání práce si zasluhovalo důkladnější zpracování, jelikož jsou místy uvedeny informace, které do daných kapitol nepatří, případně se informace opakují v různých sekcích. Celkově ovšem hodnotím práci jako přínosnou, její závěr jako užitečný a soudím, že drobné nedostatky zmíněné v předchozím odstavci zdaleka nejsou důvodem práci nedoporučit k obhajobě. Velmi pozitivně hodnotím i to, že výstupem práce je vědecký článek připravený na úrovni pro publikaci v impaktovaném časopise.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Čermák, Jan

Téma je zajímavé a zároveň aktuální pro praxi valivých ložisek. Diplomant zvládl velmi dobře jak teoretickou část (literární rešerše, zmapování stávajícího stavu), tak i praktickou realizaci experimentů. Práce je dobře logicky strukturovaná a nevyskytují se v ní na první pohled patrné nepřesnosti. Diplomant prokázal schopnost interpretovat dosažené výsledky. V práci se vyskytují některé pravopisné nepřesnosti při používání čárek ve větách, avšak celkově je práce po formální stránce na velmi dobré úrovni. V závěru je prezentováno, že z hlediska zkoumaného jevu není rozdílu mezi mazáním olejem či plastickým mazivem. Žádám diplomanta, aby uvedl, 1) v jakých případech se v praxi používá u ložisek jeden nebo druhý typ mazání, 2) jestli v případě mazání olejem může být použit pro mazání ložiska dlouhodobě i olej s velmi odlišnou viskozitou, než jaká by odpovídala daným provozním podmínkám (otáčky, průměr valivé dráhy, teplota) ložiska.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 89095