CHLEBOUNOVÁ, K. Frekvenční analýza optickým systémem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Jebáček, Ivo

Cílem diplomové práce bylo provést analýzu možností využití optického systému měření deformací pro frekvenční analýzu. Diplomantka se musela naučit připravit technický experiment a ovládat nelehký systém bezkontaktního měření Pontos. K tomuto systému vytvořila v programu Matlab několik scriptů pro snadné zpracování a vyhodnocení naměřených dat. Dosažené výsledky porovnala s teoretickými výpočty i s konvenčními systémy měření vibrací. Při práci postupovala logicky a často konzultovala. Na práci je nutné ocenit vlastní přínos diplomantky, která touto prací nastínila postup, jakým způsobem je možné tento systém využít pro modální analýzu leteckých konstrukcí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Dvořák, Petr

Předložená diplomová práce se zabývá aplikací stereofotogrammetrie na aeroelastickou analýzu leteckých konstrukcí. Diplomantka se proto musela seznámit s komplexní problematikou, jež se k tématu váže. Práce je vhodně strukturovaná a logicky vede čtenáře od obecných principů aeroelasticity přes dostupné metody měření k detailnímu zpracování pojednávaného tématu. Na některých místech by však bylo vhodné přidat více kontextu - u měřícího systému Pontos není představena třída metod, ke kterým patří. Hodilo by se uvést a porovnat konkurenční řešení. V textu není obsažena rešerše dosavadních výsledků v oblasti měření vibrací pomocí zvolené metody. Práce s literárními zdroji je jinak na vysoké úrovni. Stylistická úprava textu je i přes několik málo chyb (např. "potencionální" místo "potenciální" - s. 14, 21) velmi dobrá. Ilustrace jsou v textu vhodně odkazovány a přehledně popsány. U převzatých ilustrací nechybí odkaz na původní zdroj. Stěžejní část práce obsahuje podrobný a názorný výklad průběhu měření a může dobře sloužit jako startovní bod pro další vývoj metodiky. Autorka vytvořila řadu vlastních programů pro zpracování měřených dat v prostředí Matlab. Výsledky jsou prezentovány přehledně i přes jejich značné množství. Nechybí porovnání a diskuse. Práci by bylo ještě vhodné rozšířit o studii citlivosti na rozlišení zdrojových snímků a snímkovací frekvenci kamer. V závěru autorka konstruktivně nahlíží na provedenou činnost a vyvozuje logická doporučení pro vylepšení měřící metodiky do budoucna (např. způsob uchycení akcelerometru). Diplomantka zjevně investovala do nastudování problematiky značné množství energie a podařilo se jí vytvořit ucelenou metodiku vyhodnocení dat ze systému Pontos pro analýzu vibrací leteckých konstrukcí. I přesto, že měřící řetězec nemá pro danou úlohu ideální vlastnosti, jsou dosažené výsledky až překvapivě přesné a slibují aplikovatelnost metody ve zkušební praxi. Celkově lze práci označit za kvalitní pojednání zadaného tématu a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 93084