HLUBINKA, J. Hodnocení energetické náročnosti budov národním kalkulačním nástrojem NKN II a porovnání s výsledky energetické simulace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Jaroš, Michal

Práce se zabývá porovnáním dvou softwarových produktů - národního kalkulačního nástroje NKN II a simulačního programu TRNSYS - při výpočtu energetické náročnosti budov, a to jak z hlediska souladu získaných výsledků, tak i jejich praktické využitelnosti. Autor se zaměřil na nejčastější kategorii budov - rodinné domy, které jsou zde reprezentovány dvěma odlišnými typy. Výpočet pomocí NKN II porovnával postupně s pěti simulačními scénáři v programu TRNSYS, které dokumentují hlavní výhodu energetické simulace - možnost detailního nastavení parametrů provozu dané budovy.Výsledky shrnul do řady grafů a souhrnných tabulek a v závěru práce je kriticky zhodnotil. Autor přistupoval ke zpracování závěrečné práce velmi zodpovědně a svědomitě; pracovat na ní začal již koncem předchozího akademického roku a finální verzi dokončil se značným předstihem. Práce je zpracována velice pečlivě a se smyslem pro detail; rovněž po obsahové stránce jí není co vytknout. Proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Charvát, Pavel

Diplomant ve své práci porovnává hodnocení energetické náročnosti budov pomocí národního kalkulačního nástroje NKN II a energetických simulací pomocí nástroje TRNSYS a to z hlediska výsledků, uživatelského komfortu a přínosu pro projektanty. Stanovení energetické náročnosti je provedeno pro dva rodinné domy: jednopodlažní dům se sedlovou střechou a dvoupodlažní dům s plochou střechou. V případě energetických simulací pomocí TRNSYSu diplomant vytvořil pět modelových případů, ve kterých analyzoval jak vliv úrovně podrobnosti modelu domu, tak vliv vstupních klimatických dat (průměrné měsíční hodnoty versus hodinové hodnoty). Některé rozdíly mezi porovnávanými nástroji jsou zřejmé již z jejich účelu, například uživatelský komfort. NKN II je jednoúčelový nastroj pro hodnocení energetické náročnosti budov a dosažené výsledky by měly být co nejméně závislé na uživateli, zatímco TRNSYS je univerzální simulační nástroj, který vyžaduje značně znalého uživatele. Zajímavý je poměrně malý rozdíl mezi výsledky dosaženými pro průměrné měsíční hodnoty a hodinové hodnoty klimatických dat. Největší rozdíly mezi výsledky obou nástrojů byly zaznamenány při výpočtu potřebné energie na chlazení. Důvody pro tyto rozdíly však diplomant v práci neuvádí. Pro zpracování diplomové práce musel diplomant zvládnout oba použité výpočtové nástroje na poměrně vysoké úrovni. Je třeba ocenit velký počet analyzovaných případů s detailním popisem vstupních dat a dosažených výsledků. Práce je logicky řazena do jednotlivých kapitol a má velmi dobrou grafickou úroveň. Zadání diplomové práce bylo splněno a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod
Vlastní přínos a originalita
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii
Logické uspořádání práce a formální náležitosti
Grafická, stylistická úprava a pravopis
Práce s literaturou včetně citací
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 92483